Poslednja šansa ili ucena (1)

On je napravio istu grešku po ko zna koji put. Ona je jako ljuta i ne zna šta da radi. Koliko puta ste bili u situaciji da vam se to dogodi? Da li vam je već bio postavljen neki vid emotivnog ultimatuma?

Sam pojam „ultimatum“ preuzet je iz diplomatije. Ultimatum se koristi onda kada su sva ostala mirnodopska sredstva iscrpljena, kada su svi razgovori završeni bez rezultata, ili onda kada su prekršeni svi postignuti dogovori. Zbog toga se ultimatum može smatrati poslednjim sredstvom za postizanje nekog cilja. On je neka vrsta kočnice za slučaj opasnosti koju bi partner trebalo da koristi samo onda kada druga strana stalno prelazi preko njegovih granica i kada preti opasnost da će zbog toga izgubiti samopoštovanje, toliko potrebno za održavanje stabilne i zdrave veze između dve odrasle i zrele osobe.

Ima onih koji veruju da je ultimatum dobro rešenje za nametanje svog mišljenja partneru. Pri tom, gotovo kao po pravilu, što su žene mlađe, veća je njihova spremnost da posegnu za ovim sredstvom. Naravno, na vrhu liste problema zbog kojih bi žene posegle za ultimatumom jesu prekomerna upotreba alkohola, droga ili drugih žena. Tada se obično preti razlazom ukoliko partner odbija da se promeni. Ima i onih koje su spremne da postave ultimatum ako se njihov partner nedovoljno trudi oko njih. Naravno, granica strpljenja i rastegljivost te granice krajnje je individualne prirode.

Šta treba imati u vidu kada se postavljaju ultimatumi? Žene to najčešće čine impulsivno, što ne znači da treba dovoditi u pitanje ispravnost i ozbiljnost njihovih odluka. Takvo žensko ponašanje donekle je i razumljivo, jer je postavljanje ultimatuma najčešće rezultat dugotrajnih nerešenih problema, što je nalik buretu baruta, pa je samo jedna iskra dovoljna…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.