U trendu

Poslovne proslave

Nije retka situacija da se važni poslovni dogovori, potpisivanje ugovora sa šest cifara i donošenje važnih poslovnih odluka dešavaju po restoranima uz klopu i piće. To nije slučaj samo u našoj sredini, jer poslovni ručkovi nisu nešto što je stvar mentaliteta. Ipak, odlazak na poslovni ručak nosi sa sobom nekolike nedoumice: ko plaća poslovni ručak, da li prilikom poslovnog ručka smete da naručite alkoholno piće, šta da radite ako posumnjate da iza poziva na poslovni ručak stoji neki „pakleni“ plan vaše izazovne šefice?

Ukoliko se u toku radnog ručka za vreme pauze dogovarate s kolegama o nekim projektima, sasvim je uobičajeno da se smenjujete što se tiče plaćanja. Jednom će račun pokriti oni, jednom će doći red i na vas, i tada ne treba da se pokažete kao zelenaš. Međutim, ako idete na poslovni ručak u klasičnom smislu reči, prema poslovnom bontonu uobičajeno je da ručak plati onaj ko vas je na njega pozvao. Mada je to nepisano pravilo, kod nas je češća situacija da ručak bude pokriven iz fonda firme za koju radite, no…

Kad je reč o naručivanju alkoholnih pića, dozvoljeno je da naručite alkohol ukoliko se ograničite na jednu do dve čaše. Preterano pijanstvo sigurno nije dobrodošlo. Izuzetak od pravila je ukoliko se radi o ručku strogo formalne prirode. Takođe, ako primetite da svi ostali piju bezalkoholna pića, smatraće se neumesnim da vi budete jedini koji će naručiti nešto alkoholno.

E, sad, kada je reč o proslavama koje se organizuju unutar vaše firme, imajte pre svega na umu da to nisu obavezne manifestacije. Međutim, njihovo izbegavanje smatra se u najmanju ruku nepristojnim gestom. Što se tiče vremena zadržavanja na proslavama, to najpre zavisi od vašeg raspoloženja. Ako nemate dovoljno vremena, idite na proslavu, a zatim posle nekog vremena objasnite zbog kojih razloga morate da napustite društvo pre ostalih.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.