Poslovno ponašanje (2)

Druga bitna stvar kada je poslovni razgovor u pitanju jeste rukovanje. Rukujte se čvrsto i odlučno. Gledajte da vam ruke budu suve i uvek se trudite da imate maramicu pri ruci da obrišete znojave dlanove. Onaj ko vas intervjuiše nije izabran slučajno – on zna da protumači vaš stav, govor tela i pomno prati svaki vaš gest. Zato obratite pažnju na nekoliko stvari.

Neprestano mlataranje rukama otkriva vašu nervozu, što nikada ne ostavlja povoljan utisak. Držite ruke na stolu ili na krilu. Sedite uspravno, nemojte se pogrbiti. Uspravno držanje je privlačno i ostavlja utisak samopouzdanja. Nesvesni nervozni tikovi takođe ostavljaju loš utisak, ali je kandidat najčešće potpuno nesvestan da ih čini. Zato zaboravite na lupkanje prstima ili olovkom po stolu, neprestano dodirivanje lica ili zamuckivanje u toku odgovaranja na pitanja.

Imajte na umu da vam neće biti postavljana samo pitanja koja imaju veze sa željenim nameštenjem nego i ona opštija, koja će biti ubačena nenadano, čak i u takozvanom trik maniru. Važno je da odgovarate tako da ostavite utisak da ste potpuno iskreni, a dok govorite, trudite se da pokažete koliko vam je bogat rečnik. Sigurno će vas pitati kakvo iskustvo imate u vezi sa poslom za koji ste se prijavili. Inače, zašto bi primili baš vas? Zašto želite da radite za njih? Kako možete da doprinesete pomenutoj kompaniji? Kako vidite sebe za pet godina u toj firmi?

Cilj razgovora je i da vas onaj koji vodi intervju lukavo navede da otkrijete bar jednu sopstvenu slabost. Odgovorite u odgovarajućem roku na svako postavljeno pitanje. Držite se samo suštine i u širinu idite tek kada se to od vas zahteva. Uvek odgovarajte iskreno i nikada nemojte da izgledate arogantno. Postoje različiti nivoi prilikom intervjuisanja za posao, od takozvanih preliminarnih do onih koji konačno odlučuju o vašoj sudbini. Svaki od njih ima svoja pravila i zahteva posebnu pripremu. Ipak, biće vam neuporedivo lakše da se suočite sa „islednikom“ ako uvek imate spreman scenario.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.