Poziv na roštilj

Vole ga gotovo svi, bez obzira na godine, pol, nacionalnu ili versku pripadnost. Vruć, ljut, zapečen, mesnat, sočan, mirisan, ukusan, tradicionalan, vekovima star – roštilj.
Danas mnogi ne samo da ne koriste odgovarajući roštilj nego na njega još i trpaju sve i svašta. Nema tu mnogo mudrosti, svaki pravi i iskreni majstor za roštiljanje reći će vam da je pre svega najvažnije dobro pripremiti meso. Pod tim se podrazumeva izbor mesa, priprema i pečenje. Tako dolazimo do toga da kada se spomene roštilj, svako ima neku svoju reakciju.
Iako neki misle da roštilj nije otmen i da jednostavno nije za svaku priliku, jedno je sigurno: svako pred kim se nađe neki od specijaliteta s roštilja, isprazniće tanjir i prepuniti stomak. U prilog tome govori i svedočenje mnogih stranaca koji su nakon boravka kod nas raspamećeni zaboravili na slične proizvode u restoranima brze hrane koji nude medijski isforsiranu i plastičnu hranu. Baš zato, na našu sreću, odnedavno je leskovački roštilj pod zaštitom, s jasno definisanim propisima za pripremu. Dakle, poližite prste i umrite od holesterola!
Prva stvar koju treba da uradite na putu pripremanja roštilja jeste da temeljno očistite četkom rešetke za roštilj. Ovo ne morate da uradite, ali se onda nosite s rizikom da vaš roštilj poprimi ukus hrane koju ste ranije spremali na istoj rešetki. Kada pripremite meso i založite roštilj, treba da znate da će od vatre zavisiti kako će se vaše meso ispeći i kakvog će biti ukusa. Od trenutka kada počnete sa slaganjem mesa na roštilj, potrudite se da ga, baš kao i svoju devojku ili ženu (ako ih imate), ne napuštate i da s vremena na vreme menjate stranu koja se peče. Vreme pripreme zavisi od mnogih faktora. Ako se izuzme kulinarska spretnost, tu su i vetar, kvalitet uglja, debljina mesa i roštilj rešetke… Sve u svemu, opustite se, uživajte i dozvolite da vas miris a kasnije i ukus odvedu pravo na nebo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.