Pravila ponašanja

Uvodeći promene u način života, kompjuteri, Internet i mobilni telefoni menjaju običaje, komunikaciju među ljudima i pravila lepog ponašanja. Tako ćete čuti kako mobilni telefoni zvone na svim mestima i u svakoj prilici; i ne samo to, pravila lepog ponašanja kao da su sasvim pala u zaborav, kao da ih se više niko i ne seća. Zato se osmehnite, pozdravite, zahvalite, zamolite. Oni koji su to nekada radili redovno usvojili su to kao model ponašanja. Oni koji nisu – vreme im je da počnu.

Toliko smo se navikli na neljubaznost, da susret sa prijatnom i pristojnom osobom pamtimo barem ceo jedan dan kao nešto neuobičajeno i drugačije. No, dokle god ima takvih događaja, znači da ljubaznost još nije izumrla.

Danas je život bez telefona nezamisliv; sa druge strane, ništa nam ne može učiniti život nemogućim kao on. Nema indiskretnije naprave od telefona koji zvoni u svako doba dana ili noći. Nekada su pozivi rano ujutru, za vreme ručka, popodnevnog odmora ili posle 20 časova jasno govorili o osobi koja je sa druge strane žice. Danas, iako se satnica pristojnih poziva nešto izmenila, i dalje su nepoželjni pozivi u ranim jutarnjim časovima, za vreme ručka i posle 22 časa, a ako želite da vas sagovornik sasluša, poštujte i svoje i njegovo vreme.

Iako je to pomalo izvan mode, dobro bi bilo da osobu koju ste pozvali upitate da li je ometate u nekom poslu, posebno ako nameravate da započnete neki duži razgovor. Uz to, ma koliko je vaš glas poznat osobi koju zovete, ne zaboravite da se predstavite. Sa druge strane, ipak nam napredak telefona omogućava da sačuvamo privatnost i izbegnemo neželjene pozive. Najčešće korišćena pomoć je sekretarica, na kojoj uvek treba ostaviti jasnu i kratku poruku.

Mobilni telefoni – zapamtite – uvek moraju biti isključeni u pozorištu, bioskopu, na poslovnim sastancima, predavanjima, pri susretu sa dragim prijateljima i tokom seksa!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.