Pravo vreme za prvi put

Slobodno se može reći da ne postoje jasno definisani stavovi prema tome kada treba započeti sa seksualnim aktivnostima. To zavisi od sredine u kojoj osoba živi, od socio-kulturnih faktora u njoj, od brzine sazrevanja, od religiozno-moralnih faktora, od porodice u kojoj se neka mlada osoba razvija i stepena edukacije roditelja. Neko je u seksualne odnose stupio veoma rano, a neko nešto kasnije. Pravo vreme, svi će se složiti, jeste ono kada se seks dogodi sam od sebe.

Ipak, postoje određene negativne posledice ranog stupanja u seksualne odnose; one mogu biti fizičke, psihološke, socijalne i ekonomske. U svakom slučaju, mladi muškarci trpe veliki pritisak kada je reč o stupanju u seksualne odnose. Pritisak može da dolazi i od strane samih vršnjaka. Socijalni pritisak je takođe prisutan, a on dolazi iz više izvora: ponašanje starijih, ponašanje poznatih ličnosti i izobličena slika o seksu u medijima, koji celu priču vešto koriste u komercijalne svrhe, ne obazirući se na posledice po mlade ljude. U mnogim kulturama smatra se da mlad muškarac mora biti seksualno vešt kako bi bio sposoban da potpuno zadovolji svoju neiskusnu suprugu. To je samo jedan vid krajnosti koji može da se dogodi kada je u pitanju nečije seksualno sazrevanje.

Seksualna edukacija mora više da se bavi emocijama mladih i njihovim erotskim zadovoljstvima, a ne samo biološkim činjenicama i reprodukcijom. U sklopu seksualnog obrazovanja najčešće se objašnjavaju pojmovi kao što su vagina, uterus, oplodnja i porođaj, dok se retko priča, ili se gotovo nikad i ne govori, o klitorisu i njegovoj funkciji.

Akcenat bi trebalo staviti i na značaj masturbacije kao veoma zdrave i bezbedne seksualne aktivnosti. Neka istraživanja su čak pokazala da mladi muškarci koji redovno masturbiraju i ejakuliraju imaju daleko manje šanse da se u kasnijim godinama života suoče sa problemima s prostatom. Rani odnosi kod muškaraca obično rezultuju preranom ejakulacijom, što može postati uslovna reakcija. Problem može predstavljati i prvi odnos sa starijom ženskom osobom ili sa prostitutkom – one mogu s potcenjivanjem oceniti seksualnu sposobnost mladog muškarca, što opet može da razvije negativan i pogrešan stav prema seksu i ženama uopšte.

Sa seksualnim odnosima ne treba žuriti. Treba biti spreman i psihološki, i emocionalno, a treba biti i edukovan. Možda je najbolje rešenje upoznati prvo sopstvenu seksualnost, pa upoznati partnera uz pomoć manuelne ili orlane stimulacije i tek onda, ako su oboje spremni i to zaista žele, upustiti se u seksualne odnose, naravno, uz svu potrebnu zaštitu i opreznost.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.