Princ Čarls

Najstariji sin kraljice Elizabete II, princ Čarls od Velsa (Philip Arthur George), rođen je 14. novembra 1948. godine u Londonu. Srednju školu završio je u Škotskoj, a na Kembridžu je studirao arheologiju, antropologiju i istoriju. Okončavši studije, 1971. godine odlazi u Kraljevsku armiju, gde je bio pilot helikoptera. U vojsci je bio do 1975. godine.

Krajem sedamdesetih godina princ Čarls počinje da se viđa sa Ledi Dajanom, i to nakon dvogodišnje veze sa njenom sestrom. Godine 1981. venčava se sa Dajanom, tada devetnaestogodišnjakinjom i vaspitačicom u vrtiću. Ogromna ceremonija koja je priređena povodom ovog venčanja praćena je širom sveta putem televizijskih prenosa.

Par je u naredne tri godine dobio dva sina, princa Vilijema i princa Henrija. Veliki problemi u braku Čarlsa i Dajane počeli su da se javljaju sredinom devedesetih godina; godine 1996. par se zvanično razvodi. Posle nešto više od godinu dana, Ledi Dajana je tragično izgubila život u saobraćajnoj nesreći u Parizu.

Već nakon prvih kriza u braku, princ Čarls bio je antipatičan javnosti, smatran je hladnim roditeljem, što je pojačano razvodom od Ledi Di. Ova slika o njemu donekle je izmenjena poslednjih godina zahvaljujući prvenstveno medijskom praćenju njegovog privatnog života. Ipak, biće upisan u britansku istoriju kao jedini kralj (ta titula ga očekuje) koji se razveo.

Veoma je aktivan u mnogim organizacijama čija je misija od pomoći nezbrinutoj deci, kao i u razvoju britanskih korporacija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.