U trendu

Prvi radni dan (1)

Šta se sme, a šta ne prvog dana na poslu, koju garderobu da odaberete, kako da se ophodite prema novim kolegama, da li da se namrštite i svima na taj način stavite do znanja da s vama neće ići lako, ili da budete raspoloženi i uslužni? To su samo neka od pitanja koja redovno muče sve one koji se susreću s problemom dolaska na novo radno mesto, bez obzira na firmu, pol, zanimanje, poziciju. Uložili ste mnogo truda da biste stigli tu gde ste, pa je bojazan da prilika neće biti iskorišćena adekvatno, onako kako biste vi želeli da to bude, u potpunosti opravdana.
Uvek se savetuje da budete raspoloženi (ako ne nasmejani) i da razmišljate pozitivno. To podrazumeva da uspostavljate kontakt očima i da kolege dočekujete čvrstim stiskom ruke, jer je prvi utisak najvažniji. Ako ste nervozni (a normalno je da budete), najbitnije je da to ne primete vaši podređeni, kao i to da od samog starta zauzmete stav koji će vam pomoći da se prilagodite novoj ulozi u kojoj ste se našli. Ono što se uvek savetuje jeste to da se samopouzdanje sačuva po svaku cenu. Razlog za to je veoma jednostavan – ako ga posedujete, ono će se prenositi i na vašu radnu okolinu, a vi ćete ostavljati utisak borbene, jake i nezavisne osobe.
Pre nego što krenete na posao prvog radnog dana, ustanite ranije, na miru popijte kafu i obilno doručkujte da ne biste već prvog dana išli na pauzu. Iako je vrlo verovatno da prvog dana nećete imati neke konkretne zadatke, ipak dajte sve od sebe ako vas neko zamoli da nešto uradite. Važno je da budete uljudni i da s kolegama komunicirate na dostojnom nivou. Ne bi vam išlo u prilog da već prvog dana nekoga uvredite, jer svako koga sretnete treba da stekne istu sliku o vama – da ste ljubazni u ophođenju i korektni. Ukoliko se vaš šef ne predstavi, učinite to prvi i slobodno pitajte za savet i pomoć jer ćete u suprotnom izgledati nervozno i rezervisano.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)