U trendu

Prvi utisak se računa

Opšte je poznata stvar da pored svake pohvale vrednog rezimea poslova koje ste ranije obavljali i vaš stav može da bude presudan za dobijanje nekog novog posla. Zaboravite na servilnost. Pri upoznavanju s osobama koje odlučuju o zaposlenju, vodite računa da ih gledate pravo u oči i prilikom rukovanja (ne preterano) čvrsto im stegnite ruku. Već vas taj postupak stavlja na isti nivo s njima. Kad se se već našli u situaciji da pregovarate za novi posao, pretpostavlja se da ste dobro pripremljeni.

Pre nego što dođete na razgovor za posao, svoja dokumenta, sve svoje preporuke zajedno s biografijom stavite u jednu fasciklu koju ćete u toku razgovora držati u ruci kako biste ih brzo našli ukoliko vam zatrebaju i predali onome ko ih je tražio. U suprotnom ćete izgledati nepripremljeno za razgovor, a to automatski znači da niste dovoljno pripravni da obavljate posao za koji ste se prijavili. Trudite se da uvek sedite uspravno. Nakon što sednete, uvucite stomak, ispravite leđa i blago se naklonite napred. Nemačka disciplina je nešto što uvek pali na poslovnim razgovorima. Izgledaćete samouvereno, kao i zainteresovano za ono što osoba preko puta vas ima da vam kaže.

Kada bude došlo vreme da vi govorite, ukoliko ima potrebe za gestikulacijom, učinite to tako da vam dlanovi budu okrenuti ka spolja. To će sagovornicima pokazati da ste otvoreni i iskreni, što je još jedan plus u konačnom stavu onih koji odlučuju o poslu – staviće im do znanja da u poslu izbegavate konfliktne situacije i nerealna obećanja. Uvek pitajte sve što vam nije jasno. Nije strašno pogrešiti. Ako dođe do greške, koncentrišite se na rešavanje problema i ne upadajte u paniku. Izraz uspaničenosti na licu osobe koja je došla da aplicira za nov i odgovoran posao neće ostaviti povoljan i pozitivan prvi utisak na vašeg poslodavca.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.