Razmaženost

Deca se ne rađaju razmažena. Razmaženu decu stvaraju mame i tate, jer često žele da prvo zadovolje svoje potrebe, a tek onda detetove. U zadovoljavanju tih potreba ne razmišljaju o posledicama i tako se polako ali sigurno upada u začarani krug. Roditelji od svoje dece očekuju da se u svakom trenutku ponašaju onako kako im to prilike nalažu – lepo, uglađeno i kulturno. Međutim, razmaženo dete je neposlušno, hirovito, ljuto i razdražljivo.
Kako deca postaju razmažena? Jednostavno. Kada se dete rodi, mamin i tatin život menja se iz korena i njeno veličanstvo beba stupa na scenu. Kako dete raste, rastu i njegove potrebe, istraživačke mogućnosti, zanimanje za sve i svašta. Dete postaje sve radoznalije, a roditelji sve umorniji. Neretko, postaju popustljiviji i detetu dopuštaju skoro sve samo da ne bi plakalo. Malo-pomalo, dete osvaja teren; danas se igra mobilnim, sutra je to kompjuter, a za mesec dana naći će se i tamo gde ne treba. Roditelji postepeno gube moć samo zato što su imali "najbolje namere" i što su mu sve odobravali želeći da ga smire. Tako nastaje razmaženo dete.
U čemu je tačno razlika između razmaženosti i maženosti? Nemojte pokušavati da odjednom zadovoljite i svoje potrebe i potrebe svog deteta. Tako uskačete u nevolje koje sami sebi namećete. Da biste postigli ono što želite, ne razmišljajte o posledicama. Deca postaju vladari u vašem carstvu samo da biste vi dobili nekoliko minuta mira – vrlo delikatna i teška situacija. Da biste prebrodili takvo nešto, potrebno vam je mnogo snage i velika hrabrost da ne odstupite od svega onoga što je bilo zabranjeno, nedostupno i neprihvatljivo. Ako popustite u takvim situacijama, zbunićete dete. Ne dopustite da vas ono kontroliše. Zvuči okrutno, ali to jeste jedini način da sačuvate mir i dostojanstvo pravog roditelja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.