Recept za brzu brzinu

Muškarci mogu da kuvaju, i to nije nikakvo čudo prirode. Čuda prirode su čuda samo za neupućene. Upućeni znaju: baviti se kulinarstvom uopšte ne mora da bude komplikovano samo ukoliko imate dovoljno volje i želje da se tome posvetite. Ako ništa drugo, onda da biste impresionirali nju, na primer, nečim pikantnim, recimo, nekim specijalitetom sa pečurkama.

Dodajmo za početak da su u nekim ranijim vremenima pečurke na trpezi bile deo privilegija nekih velikih „faca“. Srećom za sve ljubitelje, danas se na pijacama mogu videti mnoge gajbe sa snežnobelim šampinjonima. Korist od pečuraka u ishrani je višestruka, i to ne samo zato što su zdrave nego i zbog toga što se mogu relativno brzo pripremiti na najrazličitije načine, zbog čega će ona pomisliti da ste majstor i maher za klopu.

Možete ih praviti tako što ćete ih ispeći na žaru, sa puterom i peršunom u kapici, a sve na podlozi od barenog pirinča, sa samo malo bibera. Druga varijanta je dinstanje; istina, ono će vam oduzeti malo više vremena, ali uz malo belog vina i sitno iseckanog luka priredićete sebi i njoj pravu pravcijatu gozbu. Ova lagana hrana u večernjim satima uz neko dobro belo vino može da vam zameni celokupan obrok kao od šale. Takođe je lako pripremiti salatu za koju vam je potrebno pola kilograma šampinjona koje ćete iseći što sitnije možete; tome dodajte još toliko pasterizovanog graška, seckanih kiselih krastavčića i seckane barene šargarepe i sve to pomešajte sa vezom seckanog peršunovog lista. Naravno, uz sve to opet ide rashlađeno belo vino. Salatu poslužite uz prepečeni tost hleb.

To je takozvana francuska salata. Ako ona posle te gozbe, za čije pripremanje vam je bio potreban minimalan uloženi trud, ne bude pomislila da ste vi čovek sa iskustvima najboljih francuskih kuvara, možete slobodno da je ostavite. Nedostatak ukusa za ovako pikantne stvari ipak ne može da se oprosti. Očito da je devojčica navikla isključivo na ruske salate, a to je tako već viđeno, zar ne?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.