Samci (1)

Mnogi muškarci ne obraćaju pažnju čak ni na rok trajanja, koji proizvođači moraju da odštampaju na omotu u koji pakuju prehrambene proizvode. Neženje, a često i oni koji žive sa nekim, ne znaju, recimo, ni koliko se mogu čuvati jabuke ili jaja a da se ne pokvare. Da biste bili pravi muškarac, nije dovoljno da „overavate“ samo svoje zavodničke moći.

Generalno, sve što izgleda i miriše sumnjivo treba odmah baciti. Ne upuštajte se u rizik zbog nečega što je veoma problematičnog izgleda, ili nečeg što previše dugo boravi u vašem frižideru samo zato što ste namirnicu otkrili baš kad ste se previjali od gladi, a ništa bolje vam nije bilo pri ruci. Trovanje hranom može da bude veoma opasno i uvek je prava katastrofa. Znači, sve što je plesnjivo, a nije sir – odmah bacajte. Namirnice sumnjivog mirisa treba da završe što pre u kanti za otpatke.

Datumi na namirnicama u stilu „bolje je upotrebiti pre…“ nisu sami po sebi božji zakon, ali ih treba poštovati ako postoji bilo koji drugi znak da je taj proizvod počeo da se kvari. Hranu uvek čuvajte na nižim temperaturama, do pet-šest stepeni Celzijusa. Koliko mogu da traju jabuke? Čak i van frižidera, ali na nekom od toplote zaštićenom mestu, ovo voće može da traje između tri i šest meseci. Jaja mogu da stoje u frižideru čak i do pet nedelja ako ste ih pazarili sveža. Hleb se najbolje održava na sobnoj temperaturi; frižider ga isušuje. Ako želite da ga čuvate malo duže, onda ga ubacite u zamrzivač.

Tvrdi sir traje duže od mekog sira; on traje i do mesec dana posle otvaranja, a takozvani beli sir samo nedelju dana. Otvorena kutija s muslijem, popularnim pahuljicama, izdržaće dva do tri meseca na sobnoj temperaturi kada nema vlage. Ukoliko konsumirate ove proizvode zdrave hrane, morate obratiti pažnju na rokove, bez obzira na to što se radi o namirnicama koje su zdravijeg sastava od ostalih proizvoda.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.