Seks je kao rulet

U kockarnici rizikujete da izgubite novac polažući nadu u kuglicu koja skakuće po crvenim i crnim poljima. U slučaju da svakodnevno odvodite u krevet devojke koje slabo poznajete i pri tom još ne koristite kondom, višestruko rizikujete. Polne bolesti vrebaju sa svih strana.

Za početak, treba imati u vidu herpes. Veliki broj ljudi nosi u sebi virus herpesa, ali kliničke manifestacije herpesa bivaju vidljive tek prilikom pada imuniteta. Virus herpesa je neprijatelj, ali nije smrtni. Može doneti mnogo neprijatnosti. Najteža posledica, koja je, istina, retka, jeste sterilitet. Surova istina je da kondom nije ni od kakve pomoći u ovom slučaju, jer se herpes može preneti bilo kojim kontaktom sa zaraženim delom kože. Zatim na red dolazi gonoreja. Klinička slika manifestuje se bolom prilikom mokrenja. Ukoliko se ne leči, kod muškaraca može da izazove ozbiljne probleme sa prostatom. Leči se injekcijama jakog antibiotika i nije moguće sprovoditi samostalnu terapiju.

Bolest koja je nekada bila najrasprostranjenija jeste sifilis. Danas je to bolest koja nije više toliko strašna i užasna. Lako se otkriva i relativno lako se leči antibioticima ako je od trenutka zaraze prošlo manje od godinu dana. U suprotnom, lečenje je teže, ali nije bezazleno. Moderni korelat nekadašnjoj opasnosti koju je nosio sifilis jeste virus HIV-a. Najveći problem kod ove bolesti jeste to što čovek često nije ni svestan da je zaražen. Dodajmo tome još i podatak da dosad nije otkrivena terapija koja bi dovela do izlečenja. Jedini način zaštite, pored apstinencije, jeste korišćenje kondoma.

Poenta nabrajanja ovih neprijatelja našeg zdravlja nije izazivanje straha, već upućivanje na stalno razmišljanje pre nego što se upustite u rizične seksualne aktivnosti. Biti informisan i upozoren ne može da škodi. Važno je biti oprezan, jer je seks danas najbolji kada je siguran.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.