U trendu

Seksualni život biće vam sjajan ako pojedete samo 60 grama ovih namirnica dnevno

Orašasti plodovi sadrže vitamine i minerale i nude niz blagodati, poput poboljšanja zdravlja srca i potencijalnog gubitka kilograma.

Takođe, mogu pomoći u prevenciji i regulisanju dijabetesa i snižavanju holesterola, a sada su istraživači otkrili da mogu poboljšati seksualnu funkciju i kvalitet orgazama kod muškaraca.

Studiju objavljenu u naučnom časopisu Nutrients predvodili su Albert Salas-Huetos i Jordi Salas-Salvado.

Učestvovalo je 83 ispitanika koji su sledili zapadnjački način ishrane (bogat životinjskim mastima i s malo voća i povrća) podeljeni u dve grupe: jedna grupa je nastavila da sledi svoju normalnu ishranu u periodu od 14 nedelja, a  druga grupa je dodala 60 grama oraha, lešnika i badema svakodnevno u ishranu. Nakon studije, učesnici su ispunili upitnik poznat kao IIEF-15 u kojem su se nalazila razna pitanja o njihovoj seksualnoj funkciji.

Istraživači su otkrili da je dodavanje orašastih plodova nezdravoj zapadnjačkoj ishrani zapravo poboljšalo kvalitet orgazma i povećalo libido. Međutim, istraživači su naveli da je potrebno sprovesti dodatne studije s većim brojem ispitanija kako bi se potvrdili rezultati i kako bi se utvrdilo šta je tačno uzrokovalo ove prednosti.

U drugoj studiji, objavljenoj u The American Journal of Clinical Nutrition, isti istraživači su opisali da određeni orašasti plodovi poboljšavaju kvalitet sperme, iako se ova studija nije fokusirala na efekte orašastih plodova na seksualnu funkciju.

Naime, erektilna disfunkcija, poznata i kao impotencija, je nemogućnost održavanja erekcije dovoljno dugo da bi se oba partnera zadovoljila tokom seksa. Studija je naglasila da ona pogađa dva posto muškaraca mlađih od 40 godina, 52 posto muškaraca od 40 do 70 godina i 85 posto muškaraca starijih od 80 godina.

Uzroci impotencije kreću se od genetike do fizičkih aspekata uključujući neurološke probleme, vaskularni probleme, abnormalnu strukturu penisa ili okolnih tkiva te druge faktore rizika za erektilnu disfunkciju kao što su stres, pušenje, prekomerna konzumacija alkohola, nedostatak fizičke aktivnosti i nezdrava ishrana, piše Health24.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.