U trendu

Socijalna veština

Svako od nas želi da ima savršen društveni život. A da bismo svoj društveni život doveli do perfekcije (ili onoga što svako od nas smatra perfektnim), potrebno je posedovanje određenih veština. Magija koju svaka od njih nosi nije mala. Naprotiv! Magija i moć koju svaka od njih ima čini da uspešno uspostavimo kontrolu nad događajima oko nas i u vezi s nama, i to u najvećoj mogućoj meri. Ono što nas često ometa da se posvetimo drugima jeste nedostatak interesovanja, ali i zaokupljenost sopstvenim mislima, čulima i osećanjima tokom razgovora. A pridobijanje sagovornika je jedna od najvažnijih veština kojom treba ovladati. Slušanje je mnogo više od toga da samo ćutite dok neko drugi govori.
Slušanje je proces interpretiranja i razumevanja. Ako smo u stanju da prosto ponovimo ono što nam je sagovornik maločas rekao, to ne znači da smo zainteresovano slušali ono što nam je on poručivao. Zbog toga je važno vežbati "dobro slušanje". Isključiti u glavi sve što nas ometa i fokusirati se na ono što nam sagovornik priča. To je najbolji način da se prime poruke koje se šalju, ali i najadekvatnija mogućnost da se odgovori na zahtev ili problem. Pored toga, treba na umu imati i signale koje telo šalje prilikom razgovora. Važno je i kako se dešifruju te poruke. Za dobru komunikaciju je potreban i dobar položaj tela. Najbolji je onaj koji ste prilagodili sebi i u kojem se osećate dovoljno opušteno da se posvetite svom sagovorniku.
Ukočeno sedenje na ivici stolice svakako neće poslati pozitivan signal. Položaj tela dosta govori o nama samima, ali i o namerama i emocijama sagovornika. Što bolje razumemo ove signale, više ćemo uspeha imati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)