Spremno napred

Spremni ste da se odreknete „nepodnošljive lakoće lenčarenja“, da u jednom periodu zanemarite porodicu i prijatelje i posvetite se isključivo poslu i da jednog dana uživate u plodovima mukotrpnog rada. Kada bi to bilo tako jednostavno, svi muškarci bili bi savršeni poslovni ljudi, očevi, muževi i gospoda. Realnost je, međutim, kudikamo drugačija.

Da biste napredovali na poslu, morate da radite mnogo više nego drugi. Ipak, to je samo početak, jer vas mnogo toga emotivno iscrpljuje i frustrirajuće situacije sigurno vas neće zaobići. Zato, pre nego što odlučite da pravite karijeru, zapitajte se zašto i zbog čega sve to radite i šta su vaši istinski prioriteti.

Imate li potrebno znanje? Da li za posao kojim želite da se bavite imate završen adekvatan fakultet, da li znate da radite na računaru, da li ste spremni da stičete nova znanja i pohađate raznorazne kurseve zarad karijere? Šta za vas znači napredak na poslu: ostvarenje sna ili samo način da pokažete koliko vredite? Zašto to radite? Zbog ekonomske sigurnosti, radi veće sigurnosti vaše porodice ili je to jedini način da postanete svoj čovek? Šta ste spremni da žrtvujete i čega se nikada ne biste odrekli zarad karijere? Da li vam je važnija porodična sreća ili karijera? Koje probleme može da vam reši napredak u karijeri? Da li vas partnerka podržava? Kome ćete se obratiti za savet ako nešto loše krene? Roditeljima? Partnerki? Ili ćete potražiti pomoć psihologa? Da li neko može da ugrozi vaš plan? Pritisak s bilo koje strane može da ugrozi i uspori vaš napredak.

Poznajete li nekoga ko ima uspešnu karijeru? Kakva su njegova (ili njena) iskustva? Možda ta osoba može da vam bude primer, da vas posavetuje šta i kako da radite, da vam ukaže na moguće prepreke.

Tek pošto dobro procenite svoje vrline i mane i iskreno sebi odgovorite na ova pitanja, odlučite da li ćete ući u pravu poslovnu igru.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.