Šta mislite, koliko je bio visok najviši čovek ikad? Bio je div (foto, video)

Robert Wadlow iz SAD-a rodio 1918. godine, bio je visok 272 centimetra, a to mu je donelo titulu najvišeg čoveka u poznatoj istoriji sveta.

Zvali su ga „The Giant of Illinois“ (Gigant Illinoisa) i Nežni div. Bio  je težak  220 kilograma i živeo vrlo kratko – imao je svega 22 godine kada je umro. Umro je u snu zbog infekcije stopala.

On je rastao konstantno i to velikom brzinom – zbog poremećaja rada hipofize. Rodio se kao beba prosečne težine i visine od 3,7 kilograma ali ubrzo je sve izmaklo kontroli. Već sa šest meseci imao je 13 kg, duplo više od svojih vršnjaka. Već sa deset godina imao je visinu odraslog muškarca – 182 santimetra, a bio je težak 95 kilograma.

Lekari su mu postavili dijagnozu dve godine kasnije kada mu je visina već bila veća od dva metra.

Bio je najstariji od petoro dece i svu odeću i obuću roditelji su morali posebno naručivati od krojača i obućara. Kada je odrastao, počeo je zarađivati na svojoj visini, putovao je i pokazivao se znatiželjnom narodu.

https://twitter.com/HistoryInPics/status/552971528036708354/photo/1

Pred kraj života morao je da nosi proteze na nogama. One su i bile krivac za nastanak smrtonosne infekcije. Sahranili su ga u sanduku dugom tri metra i teškom 500 kilograma.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.