Šta ne znate o satovima

Izbor svakog ručnog sata nosi dileme koje, ma koliko se trudili, ne možete da razrešite sami. Ti savršeni sitni mehanizmi koji vam ukazuju na tačno vreme imaju svoj sistem funkcionisanja i svoje male tajne.

Za početak, ako vam se isprljala narukvica sata ili sam sat, pogrešno je pomisliti da će mrlje nestati ako ga jednostavno obrišete alkoholom ili acetonom. Aceton i druga sredstva za čišćenje izazivaju koroziju metala i mogu oštetiti mehanizam, a može se dogoditi i da izmene boju kaiša ili da ostave fleke. Prljave kaiševe, bez obzira na to da li je reč o čeličnim ili zlatnim, treba čistiti pod jakim mlazom tople vode ako je sat vodootporan. U suprotnom, možete oprezno istrljati prljavštinu četkicom za zube na kojoj je sredstvo za sudove. Ako ste sa satom bili u morskoj vodi, čišćenje je obavezno posle toga.

Druga dilema je u bliskoj vezi sa odnošenjem sata časovničaru. Da li će se dobar časovničar snaći sa svakim mehanizmom i popraviti ga? Hm. Prvo, otkud vi znate da je taj neko dobar časovničar? Drugo, bitno je da li njegova radionica poseduje sertifikat i licencu da servisira vašu vrstu sata. Ako je sat otvaran u neovlašćenom servisu, prestaje vam garancija.

Takođe, nije preporučljivo da svoju radoznalost zadovoljavate tako što ćete sami otvarati sat, jer će se na taj način u njega uvući vlaga i prašina, a možete i slomiti neki bitan deo. Zbog toga, obavezno sačuvajte svoju garanciju i sertifikat pošto se tu obično nalazi adresa ovlašćenog servisera. Kako vreme prolazi, sredstvo za podmazivanje mehanizma se zgušnjava i remeti se suptilni mehanizam. Što je sat skuplji, veća je verovatnoća da se deo mora naručivati i na njega čekati određeno vreme. Ukoliko vaš mali skupi mehanizam počne da zateže sa pokazivanjem tačnog vremena, platite instrukciju i šaljite sat na servis.

Još jedna važna stvar kod ručnih časovnika jeste njihovo navijanje. Ukoliko ste mislili da tokom podešavanja vremena strelice treba okretati unapred jednim neprekidnim pokretom, niste u pravu. Na taj način povećavate rizik da poremetite zupčanik za koji je vezana mala kazaljka. Vreme treba podešavati kratkim isprekidanim pokretima bez žurbe. Uostalom, zar ne znate da nikada ne treba žuriti?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.