Šta piše na etiketi?

Poznata je stvar da je sorta grožđa majka svakog vina, da mu je zemljište otac, a sunce sudbina. Ista sorta, dakle, ne samo da na raznim meridijanima neće dati isto vino već ono neće biti isto ni od godine do godine.

Poreklo vina koje ćete piti te večeri kada budete odlučili da odete na večeru sa svojom partnerkom jeste nešto na šta vi morate da obratite pažnju. Ona može da učestvuje dajući vam tu i tamo neku sugestiju, ali vi ste taj koji treba da napravi izbor, prepozna kvalitet (ili stanje u novčaniku) i na kraju donese finalnu odluku kojom će biti zadovoljna i ona i vi i vaš novčanik.

Pažnju usredsredite na etiketu koja se nalazi na boci koju će vam doneti. Na njoj se nalazi oznaka koja se u različitim državama razlikuje po skraćenici sastavljenoj od početnih slova i označava crnu ili belu tekućinu koja se nalazi unutra. Šta može da piše na etiketi a da to treba zapamtiti? Kada tamo stoji natpis „stono vino“, prvo morate imati na umu da to najčešće znači da niko sem proizvođača ne zna šta je u boci i odakle je. Dakle, to je vino najslabijeg kvaliteta. Ipak, ne mora da znači. Postoje pojedini proizvođači koji i danas imaju dobre podrume, pa iako nemaju vinograde, kupuju grožđe i prave odlična vina. Nažalost, nemaju drugog izbora no da njihova vina budu kategorizovana kao stona. Takođe ih nema mnogo.

Stona vina sa geografskim poreklom su skoro ista priča, s tim što dobijate informaciju iz kojeg vinograda potiče grožđe. Kod francuskih vina naći ćete oznaku: appellation. Kvalitetno vino s geografskim poreklom je nešto ozbiljnija priča. Zna se ne samo odakle je grožđe već je i obaveza proizvođača da napomene koja je sorta ili koje su sorte u boci. U Francuskoj ćete prepoznati oznaku AC (appellation controlle), a u Italiji DOC. Vrhunska vina prepoznaćete relativno lako. Ona su najčešće proizvod najboljih godina. U Francuskoj ćete videti oznaku AOC (Appellation d“origine controlee), u Italiji DOCG. Dakle, vrlo pažljivo i znalački birajte piće koje će biti posluženo vama i vašoj izabranici. Vino i jeste tekućina koja se pre svega povezuje sa uživanjem.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.