U trendu

Stručnjaci otkrivaju kako da se rešite pivskog stomaka

Pivski stomak je dobro poznata pojava muškarcima koji obožavaju pivo, a personalni trener otkriva da nije nemoguće otarasiti ga se.

Muškarci su najviše upoznati sa „pivskim stomakom“, a ova pojava gotovo i da ne postoji kod žena. Mnogi se pitaju kako uvek vlada to „nepisano pravilo“, a razlog je krajnje jednostavan.
„Muškarci imaju pivski stomak iz nekoliko različitih razloga. Prvo, muškarci imaju tendenciju da više vole pivo i mnogima je upravo to omiljeno piće, a takođe su skloniji da piju mnogo više od žena“, objašnjava Tom Oper, personalni trener.

On napominje da se masne naslage talože drugačije u zavisnosti od pola.

„Drugo, gde skladištimo višak telesne masti određeno je našom genetikom, a muškarci generalno imaju tendenciju da stvaraju telesnu masnoću oko stomaka, dok žene češće skladište oko bokova i butina“, otkriva trener napominjući da ga muškarci često pitaju kako da se oslobode „pivskog stomaka“.

S obzirom na to da je nemoguće ciljati gubitak masti u jednoj oblasti, Tom kaže da ćete morati da se fokusirate na generalni gubitak težine.

„Morate da regulišete potrošnju kalorija i, u idealnom slučaju, da povećate fizičku aktivnost kako biste bili sigurni da vaše telo sagoreva dovoljno kalorija. Dobra vest je da ne morate u potpunosti da se odreknete krigle, a loša vest je da, čak i ako to uradite, vaš stomak ne može tek tako nestati“, ističe personalni trener.

Ovo su Tomovi najbolji saveti za „uklanjanje pivskog stomaka“:

Pijte manje piva
Prvo, morate znati da pola litre piva ima 240 kalorija, dok je „na lageru“ oko 180 kalorija.

„Ako biste obično u petak uveče popili pet piva, možete sami izračunati koliko ste kalorija uneli. Smanjivanje na samo dve niskokalorične alternative, kao što je kombinacija džina i tonika ili čak bezalkoholno piće bez kalorija, može mnogo pomoći“, ističe trener.

Držite se kalorijskog deficita
Tom kaže da je najvažniji princip koji reguliše gubitak telesne masti konzumiranje manje kalorija nego što sagorevate u jednom danu. Brojanje kalorija može postati frustrirajuće, ali Tom kaže da možete koristiti strategiju poznatu kao „pozajmljivanje kalorija“ da biste smršali, a istovremeno uživali u stvarima koje volite.

Umesto da se držite dnevne doze kalorija, recimo 2.000, umesto toga dajte sebi nedeljni „budžet“ od 14.000.

„Tada možete da planirate unapred i ‘zakažete’ nekoliko niskokaloričnih dana, a preostale dane živite kako volite. Za niže kalorijske dane dajte prednost hrani bogatoj proteinima i povrću, koje ima malo kalorija i izuzetno je bogato važnim hranljivim materijama“, ističe Tom.

Više spavajte
Često zaboravljamo da je san ključan za gubitak masti.

„Spavanje od sedam do devet sati tokom noći i uspostavljanje redovnog režima spavanja donosi ogroman broj fizičkih i psiholoških prednosti. Kada ste lišeni sna, vaš nivo hormona zvanog grelin, koji je odgovoran za kontrolu i stimulisanje gladi, raste, zbog čega se osećate gladnije tokom dana“, ističe Tom i dodaje:

„Ovaj problem je pogoršan hormonom zvanim leptin, koji u suštini govori vašem telu kada je sito, a potiskuje se kada ne spavate dovoljno, što znači da ćete verovatno jesti više. Štaviše, prirodno žudite za slatkom, masnom i visokokaloričnom hranom dan nakon noći kada ste loši spavali. To je tako jer na taj način osećate da vam je potrebna energija“, kaže trener.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)