U trendu

Supermen ne stanuje ovde

Mnogi početnici, ali i oni koji već imaju poduži staž u teretani nose se željom da postanu Supermen. Međutim, sindrom Supermena je prva stvar koju treba potpuno da zaboravite jednom kada budete počeli da oblikujete svoje telo. Mnogi muškarci pate od sindroma „želim da imam telo superheroja“. Supermen je samo metafora za sve ostale junake.

Zbog toga neki početnici prve nedelje, na primer, trče tri puta, a već druge povećavaju taj broj na šest ili jedne nedelje vežbaju s tegovima male težine, a već sledeće je udvostručuju. To nije dobro iz više razloga. Takvo ponašanje može da dovede do povreda (jer jačanje zglobova i ligamenata zaostaje za razvojem mišića), a i nema efekat kakav očekujete pa zbog toga možete mnogo brže odustati od treninga vođeni mišlju da je sav vaš uloženi trud bio uzaludan. Zapamtite jedno – dužina, težina, razdaljina i brzina ne smeju se povećavati za više od deset odsto nedeljno, kao što se ne smeju povećavati unedogled.

Važan je i dogovor s vašim instruktorom. On će vam svaki put ponoviti da je najvažnije od svega – pravilno vežbanje. Pravilno izvođenje vežbe je ključ bezbednosti i efikasnosti. To važi za sve vežbe i za sve vežbače, a naročito za one koji imaju preko 40 godina. Čak i ako imate dug staž u teretani, trebalo bi da s vremena na vreme trenirate s instruktorom. Moguće je da ste usled mnogih ponavljanja pomalo zaboravili kako treba izvoditi određene vežbe.

Mnogi misle da postoji samo jedan put do lepo oblikovanog tela. Ni to nije sasvim tačno. Najbolje je kombinovati različite vežbe, ali i to samo po preporuci stručnjaka. Sa svakom novom vežbom prvog meseca napredujete, a zatim nastupa stagnacija. Na kraju, opšte pravilo glasi: nema lakog i brzog puta koji bi vas vodio do vrhunskog rezultata ili mišića kakve imaju profesionalci.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.