Sve je u vašim rukama

Kada su u pitanju posao i poslovne obaveze koje preuzimate na sebe, najvažnije je da ne budete neuredni. Urednost na radnom mestu doprinosi efikasnosti, ali ako sto za kojim radite baš uvek mora da bude zatrpan papirima, barem ih složite po nekom redu da biste, kad vam nešto zatreba, brzo i lako mogli to da pronađete. Urednost će pokazati drugima da poznajete sebe u dovoljnoj meri, a onaj ko je u stanju da pronikne u sebe i objektivno sagleda svoje prednosti i mane uspeće da pobedi konkurente i odlikovaće se snagom i ubedljivošću.

To dalje podrazumeva da budete aktivni. Redovno izveštavajte pretpostavljene o stanju u firmi i vodite računa o tome da se uvek izvinite za zakašnjenja koja se ponekad ne mogu izbeći. Ukoliko ste pouzdani, ili bar ukoliko tvrdite da jeste, držite se postavljenih rokova. Svoje obaveze nemojte odlagati već ih završite najvećom brzinom koju vam omogućava vaša mašina efikasnosti.

Kada se nađete u situaciji da vam nešto smeta, nemojte ćutati. Postarajte se da to rešite u ličnom razgovoru. Ostanite prijateljski raspoloženi i budite konstruktivni. Ako ste loš govornik ili zamuckujete, može vam pomoći neki dobar kurs retorike. Podelite s drugima informacije koje imate i aktivno sarađujte s kolegama. Veoma je važno da nekoliko nedelja unapred obavestite kolege o eventualnom odlasku na odmor, jer će oni, dok se vi budete odmarali, često morati da uskaču i obavljaju vaš deo posla.

Ne oklevajte da klijente ili stranke pitate šta žele ili kakve ideje imaju. Ipak, nemojte ni odmah otkrivati sve ideje koje imate. Poznato je, naime, da se u svakoj firmi uvek nađe neko ko voli da se kiti tuđim perjem. Ukoliko vam se dogodi da neko uzme vašu ideju, otvoreno se usprotivite tome, ali ga kasnije nemojte opanjkavati. To može veoma da naškodi vašem ugledu, a pored toga delovaćete kao nepouzdan čovek koji nije vredan poverenja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.