Svi pate

Odavno je poznato da su žene nekoliko dana u mesecu razdražljive i sklone naglim promenama raspoloženja. Muškarci su se pomirili s tim da je za to kriv PMS – predmenstrualni sindrom ili poremećaj hormonske ravnoteže neposredno pre početka ciklusa, i tih dana se svi trudimo da svojim partnerkama olakšamo život, ili im se jednostavno sklanjamo s puta. Međutim, šta je s muškim hormonima i da li je život s nama zaista toliko jednostavan?

Suprotno dosadašnjem verovanju da muškarci postaju čangrizavi i razdražljivi postepeno, s godinama, u međuvremenu se saznalo da se u telu pripadnika jačeg pola dešavaju hormonske promene koje mogu biti uzročnici depresije, anksioznosti, izliva besa, naglih promena raspoloženja i slabljenja libida. Istovremeno, različiti aspekti modernog života do te mere otežavaju život muškarcima da se oni s vremena na vreme zaista ponašaju kao da su izgubili razum. Ovakvo ponašanje modernog muškarca, konstantno izloženog stresu, dovelo je i do toga da muškarci sve teže donose određene životne odluke.

Stoga sve više žena, naročito u razvijenom svetu, same donose važne odluke i same plaćaju svoje račune. Same čak i postaju majke, bez trajnijih očinskih figura u životu deteta. Promene na muškarcu najvidnije su u kasnim tridesetim ili u ranim četrdesetim, kada njegov život postaje predvidljiv. On tada postaje džangrizav i sklon depresiji i naglim promenama raspoloženja. Tada dolazi i do krize identiteta kada pada nivo testosterona u krvi, što otupljuje muškarčev životni entuzijazam i kada libido počinje da menja muški karakter. Ko onda kaže da samo žene imaju probleme?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.