U trendu

Telo bez tajni

Da li vam se dogodilo da dok stojite ispred ogledala proklinjete prirodu što vam je podarila višak sala, ili da se posramite kad god čujete sopstveni glas koji ste snimili na poruci za telefonsku sekretaricu? Možda vam se desilo da neki parfem u deliću sekunde prizove sećanja na neku veoma dragu osobu koju godinama niste videli? Sve su to tajne koje se kriju u našem organizmu i teško je objasniti kako se dešavaju sve te čudnovate reakcije u nama.

Ako je za utehu onima koji imaju problema s težinom, salo ume da bude naš čuvar. Iako svako od nas pokušava da dobije bitku protiv masnih naslaga, salo ima veoma važnu ulogu u našem organizmu. Naslage masti neophodne su u preživljavanju, zato što alarmiraju organizam kada su izvori energije na izdisaju. U naslagama sala nalazi se i hormon koji je veoma koristan jer šalje signale u centar za osećaj gladi. Na taj način obezbeđujemo da naše životne funkcije ne budu ugrožene ni u jednom trenutku. Pored toga, uz pomoć sala održava se i depo energije u našem organizmu.

Razlog zbog kojeg se zgražavamo kada čujemo sopstveni glas na sekretarici ili na diktafonu leži u vibracijama koje se razležu kroz naše telo. Dok naša okolina čuje samo zvuk koji izlazi iz naših usta i prostire se kroz vazduh, naš mozak hvata talase iz oba izvora, i iz našeg tela i iz okolnog prostora. U tome je tajna te razlike koju osećamo kada čujemo svoj glas snimljen na nekoj traci. Morate se pomiriti s time da je to prava boja vašeg glasa, dok je onaj koji čuju drugi samo njegova bleda imitacija. Zato ne brinite, pravu boju sopstvenog glasa čujete samo vi.

Na kraju nešto malo o veštačkim osmesima. Kada vam se neko veštački osmehuje, to možete odmah da primetite, zahvaljujući posebnim receptorima koji se nalaze u našem mozgu. Zato ne dajte da vas prevare – kada vam se učini da se neko usiljeno smeje vašim šalama, u pravu ste, ma koliko vas ubeđivali da to nije tako. Za razliku od njega, spontani smeh je instinktivan i to se odmah oseti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.