Tepih na stomaku

Sve počinje pojačanim lučenjem muškog polnog hormona – testosterona, koji je odgovoran za pojavu maljavosti na celom telu. Ona je kod nekoga više, a kod nekoga manje izražena. Najizrazitiji i najkreativniji produkt toga je tzv. ljubavni tepih – dlačice po stomaku, koje su ponekad vrlo inspirativne za ženski pol. Pojačana kosmatost, rast Adamove jabučice, ubrzan rast kostiju i preterano znojenje neće baš prijati većini mladih muškaraca.
Uz sve te vidljive stvari, dešavaju se i neke druge, nevidljive. Deluju na male sive ćelije mozga. Postajete nesigurni, jer niste spremni da se uhvatite u koštac sa svim tim novim momentima. Zato se taj period i smatra najkritičnijim stadijumom u razvoju ličnosti, i to ne samo zbog pojave ljubavnog tepiha.
Period kad dečak sazreva i polako postaje momak nosi sa sobom pregršt promena. Način na koji telo reaguje na te promene može uveliko da odredi dalji tok nečijeg života. Tada se proba prva cigareta, prvi džoint, prvo pivo. Prvi put se ljubi, masturbira i vodi ljubav. Šta od toga prihvatiti kao naviku za dalje življenje? Cigarete truju mlad i zdrav organizam; droga izaziva otupelost i lažno uljuljkivanje negde između sna i jave, a piće u preteranim količinama takođe šteti. S druge strane, ljubavna iskustva su lepša, ali zahtevaju mnogo više odgovornosti, a nje je u tim godinama najmanje.
Više nije u pitanju samo jedno biće, već dva, a vrlo moguće i tri – ukoliko se ne upražnjava siguran seks i ne vodi računa o neželjenim posledicama, što je u ovom slučaju trudnoća. Šta roditelji treba da urade? Njihova uloga je vrlo često presudna, jer se od malih nogu ugledamo na roditelje i u njima tražimo model sopstvenog ponašanja. Sve u svemu, nikome nije lako, ali kada se preguraju lude godine, uživa se u onima koje se nalaze pred nama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.