U trendu

Timski rad (1)

Da biste uspeli u svom poslu, stalno morate da radite na sebi, da se informišete i obrazujete, kao i da budete ljubazni prema svojim kolegama. Tajna uspeha uvek se krije u umeću timskog rada. Jasno je da uvek želite da budete prvi, da maltene likvidirate sve one koji vam predstavljaju konkurenciju kako biste uspeli u poslu kojim se bavite. Međutim, to apsolutno nije tačno. Živimo u vremenu kada taktika usamljenih vukova koji kruže i laju na mesec dok ubijaju ukusne jelene više ne važi.

Ako se ponašate kao besni karijerista iz prošlog veka, verovatno ćete uspeti – ali samo u početku. Posle toga, pozicija na poslu koju ste želeli nikad neće biti vaša, a kolege se prema vama nikada neće odnositi prijateljski. Ako vam je teško da igrate u timu, videćete da opstanak do kraja dana i radnog vremena može da se pretvori u velik problem. Zato se više ne postavlja pitanje vredi li raditi u timu, već kako se dobro uklopiti u postojeći tim.

Današnji biznis podrazumeva timske igrače i zato je važno da vas kolege prihvate kao nekoga ko dobro sarađuje s njima. Ukoliko budete postupali drugačije, postavićete konačnu granicu svojoj karijeri. Bolje je da službenik koji se ne uklapa napusti posao ili da bude postavljen na mesto onoga koji ne mora da sarađuje s kolegama nego da pokvari ceo posao. Dobar tim vredi više od kvalitetnog pojedinca. Unapređenja su lepa stvar, ali ih ne treba juriti na uštrb kolektiva.

Normalno je da u svima nama leži želja da se istaknemo i upravo njoj možemo da zahvalimo za mnogobrojne neprijatelje i prijatelje koje stičemo na poslu. Ipak, bez obzira na to da li ste ambiciozni, morate da priznate kako je tim u kojem radite veoma važan, naročito ako volite da zarađujete. Timski rad ne znači gubitak individualnosti. Naprotiv, dobar tim podstiče napredovanje svojih članova. Ovaj vid rada podrazumeva raspoređenost zadataka, odgovornost i ispunjenje svih članova – sve te kategorije čovek daleko teže ispunjava kada je sam.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.