U trendu

Ukus pobede

Kao i sve bolesti zavisnosti, pušenje može da se izleči. Lečenje podrazumeva snažnu individualnu volju, želju da se pušenje ostavi i jaku motivaciju da to sve zaista i bude tako. Razlozi za odvikavanje od pušenja uvek su slični. Na prvom mestu je zdravlje, zatim porodica, koja je izložena štetnom duvanskom dimu, a tu je i finansijski momenat. Pre nego što odlučite da ostavite pušenje, posetite lekara kako biste utvrdili svoje zdravstveno stanje. On će odrediti stepen vaše nikotinske zavisnosti.
Cilj je, naravno, prekidanje svakodnevnog rituala i uvođenje određenog dijetetskog režima. Umesto nikotina, potrebno je da unosite u sebe što više tečnosti, čak i mlake vode, da bi se organizam očistio od nikotina. Važna je i fizička aktivnost, kao i ishrana bogata vitaminima. Upotreba "provokatora" kao što su kafa i alkohol ne preporučuje se prilikom kure odvikavanja od pušenja! Ne bi bilo loše ni da izbegavate društvo pušača.
Porodica je veoma bitan faktor prilikom ovog tretmana. Članovi porodice treba da budu obazrivi kako ovisnika ne bi doveli u iskušenje. Ukoliko ima bližih srodnika koji puše, bilo bi dobro da napuste prostoriju, da izađu u hodnik ili na terasu, kako ne bi doveli u pitanje čvrstu odluku osobe koja želi da ostavi cigarete. Kriza postoji do petog dana, a da bi ona oslabila, a kasnije i nestala, neophodni su svakodnevni metodi uzdržavanja.
Ako ste odlučili da zauvek odete iz začaranog kruga duvanskog dima, objavite svoju nameru svima u svom okruženju! Pružiće vam podršku i imaće puno razumevanja za vašu odluku. Sklonite sve pepeljare, šibice, upaljače, sve što bi moglo da vas podseća na cigarete. Odredite dan kada nameravate da započnete s odvikavanjem, izaberite neki datum za koji smatrate da je posebno uspešan, i ostavite pušenje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar