U trendu

Umesto grickalica

Današnje popularne dijete, kakva je između ostalih i mediteranska, uključuju redovno konsumiranje vina i piva u malim količinama umesto slatkiša i grickalica. Takođe, popularna pića na bazi alkohola sadrže i antioksidanse, koji sprečavaju pojavu mnogih oboljenja. Neosporno je da je alkoholno piće kalorična namirnica, ali i čaša vina ili jedno pivo mogu vam pomoći da doterate svoju liniju na meru koja vam odgovara bez opasnosti da zaradite „pivski stomak“.
Pivo je zbog toga na izuzetno lošem glasu, ali uzrok ne leži u pivu kao takvom već u njegovoj neumerenoj konsumaciji, sličnoj neumerenoj konsumaciji hrane. Jasno je da napitak od hmelja najbolje legne uz kobasice, pljeskavice, čips… Ipak, isto tako je činjenica da je pivo manje kalorično od grickalica kao što su čips, kikiriki ili lešnik. Ukoliko i niste veliki ljubitelj piva pa se, kada je alkohol u pitanju, češće odlučujete za vino, trebalo bi da znate da jedna čaša crnog vina sadrži u proseku oko 90 kalorija, dok čaša belog broji oko 80. Tokom trajanja dijete nikako se ne preporučuje upotreba drugih alkoholnih pića, posebno ne onih iz kategorije „žestokih“, pošto su ona zadužena da otvore apetit. Koktele takođe treba zaobilaziti u širokom luku, jer oni obiluju šećerom.
Zbog svega toga zanemarite predrasude koje tvrde da je „pivski stomak“ najveći neprijatelj savremenog muškarca. Ukoliko se pridržavate mere koju ste sami sebi odredili u skladu s energetskim vrednostima određene količine alkohola, ne bi trebalo da se previše brinete što ste umesto jedne šargarepe u toku dana izabrali da vam obrok zameni određena količina piva ili čaša crnog/belog vina koju ćete popiti za vreme pauze za ručak, sami ili u društvu još nekoga ko je na sličnoj dijeti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.