Usavršite sreću (1)

Šta je to što ljude čini srećnim? Zašto su milioneri tako često neraspoloženi, a prosjaci u Kalkuti propovedaju sreću? Zbog čega pronalazimo zadovoljstvo u aktivnostima koje su objektivno bolne i naporne, poput trčanja maratona, veslanja pet kilometara, ili nekog plemenskog rituala? Ako prava sreća počiva na našem odnosu s porodicom i prijateljima, kako da negujemo te odnose a da ne dozvolimo da nam se ljudi popnu na glavu?

Svi će se složiti u sledećem: što više seksa, srećnija osoba. Ipak, imajte na umu da je broj seksualnih partnera koji najviše garantuje sreću – jedan. Dobra vest bi mogla da bude ta da je sreća veština koja se može steći i usavršiti. Mogli biste da počnete s jednostavnom listom stvari koje su vas u nekom preiodu života učinile srećnim. Moguće je da će ta lista biti puna trivijalnosti i da se među navedenim stavkama neće naći ništa od onoga što treba uraditi pre nego što napustite zemaljski život. Tako dolazimo do one velike istine da suština najčešće i nije u velikim stvarima. Često sreću uslovljavamo stvarima za koje duboko u sebi znamo da brzo prestanu da nam znače – napredovanje u poslu, nov automobil, zgodna devojka. Ponašamo se kao da nam život zavisi od toga da li će naš tim pobediti na derbiju. Međutim, pravi život nije vakuum u kome jedan izolovani događaj (posao iz snova ili kuća o kojoj smo maštali) menja sve.

Derbi dođe i prođe i sva osećanja koja je utakmica pokrenula i uzburkala stišaju se uz večernji izlazak i eventualni mamurluk sledećeg jutra. Razmislite malo: kako biste se osećali kada bi vas odbila devojka do koje vam je stalo? Sigurno grozno? Međutim, kada bi vam se to stvarno dogodilo, samo biste slegli ramenima i krenuli dalje. Povratak na uobičajeni kolosek učinio bi vas nesrećnim veoma kratko, a sama naša nemogućnost da predvidimo šta nas može usrećiti može da nam bude od velike koristi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.