Usavršite sreću (2)

Sklonost da pridajemo prevelik značaj dešavanjima u budućnosti jeste ono što subotnji derbi pretvara u energetsku injekciju. To objašnjava i našu spremnost da uđemo u brak uprkos obavezama i stegama, ili da podižemo decu bez obzira na strepnje i odgovornost koje to podrazumeva. S druge strane, to nam pomaže i da održimo iluziju da bismo bili srećni kada bismo bili malo bogatiji ili lepši, na primer. Povećanje prihoda, pa čak ni premija na lutriji ne utiču na sreću ako su zadovoljeni osnovni minimumi životnog standarda.

Neretko se zavaravamo u pogledu onoga što nas je činilo srećnim u prošlosti. Ako svaki svoj dan podelimo na 20.000 trenutaka koji traju po tri sekunde, jasno je da ne možemo zapamtiti svaki od njih. Dakle, usled potrebe za nekom vrstom prečice, ljudska sećanja na određeni događaj podložna su uticajima – pamti se najupečatljiviji i završni trenutak. Možda vam se to ne čini logičnim, ali veća je verovatnoća da ćemo imati pozitivna sećanja na neki događaj iz prošlosti i da ćemo želeti da ga ponovimo ako se taj događaj završio u pozitivnom tonu. Naravoučenije je jednostavno, ali ga brzo zaboravimo: šta god da radite, ako želite da to ponovite u istom društvu, rastanite se s osmehom.

S druge strane, nije neprirodno biti negativan. Zapravo, mi se i razvijamo u smeru isticanja negativnog – pre ćemo primetiti neku glupu sitnicu koja je pošla naopako nego deset ispravnih stvari. Zašto smo negativni? Zato što nam fokusiranje na loše aspekte pomaže da se nosimo s opasnošću. Ljutito lice brže privlači našu pažnju nego osmeh, jer nam predstavlja potencijalnu pretnju. Verovatno nam je podozrivost evolucijom ukorenjena u mentalni sklop – prve ljude koji su se bezbrižno šetali po šumi pojeli su lavovi. Da bi se moglo uživati pod srećnom zvezdom, potrebno je da čovek ostane živ, da ima oštro oko i brze reflekse za nesrećne mogućnosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.