Uspešna draga (1)

Taj trenutak se dogodi pre ili kasnije: iako nikada niste želeli imidž "sponzora", niti je vaša devojka "sponzoruša", pitanje novca, to jest zarade, doći će na dnevni red, naročito ako se vaša veza može okarakterisati kao ozbiljna. Ukoliko se vaš odnos razvija progresivno, svakako će nastupiti i taj momenat kada ćete početi da razmišljate o zajedničkom životu. Da, reč je o jednom od najlepših i najveselijih trenutaka, kada se malo razmišlja o zamkama koje ta odluka podrazumeva. S vremenom one počinju da izbijaju na površinu, a njihovo uspešno savlađivanje je najbolji test toga koliko vi i vaša partnerka odgovarate jedno drugom.
Svašta može biti prepreka, a najpre navike koje ste doneli u novonastalu zajednicu i koje sada treba prilagoditi navikama osobe s kojom nameravate da živite. Zajednički budžet je svakako krupno pitanje koje se postavlja pred novopečene parove. Naravno, nama se dopada uloga lidera kada su finansije u pitanju, što je deo tradicionalnog nasleđa. Muškarcu vekovima pripada uloga glave porodice, dok se za ženu obično kaže da joj je potrebna "zaštita" i "muška ruka". Bez obzira na to koliko su muško-ženski odnosi evoluirali u poslednjih pola veka, jer je činjenica da su žene u mnogo čemu uzele stvar u svoje ruke i da im to veoma dobro ide, muški stereotipi su i dalje, a na brdovitom Balkanu posebno, i živi i zdravi.
Neće se baš svaki tip osećati dobro ako mu nežnija polovina pri izlasku iz stana ostavi neophodnu sumu novca da izgura dan. Još je gore ako ona bude procenjivala koliko para mu je potrebno. Situacija nije nimalo seksi. Ona odlazi na posao, a vi ste iznenada ostali bez svog – balans u glavi je narušen. U toj poziciji lakše je čak i kada vam novac daju roditelji; to se na neki način podrazumeva i očekuje. Ali, da vam novac ostavlja ona? To je nešto sasvim drugačije. I nemojte se čuditi ako izgubite oslonac i nešto malo samopouzdanja zbog narušavanja stereotipa koji vam se dogodio. U zavisnoj poziciji, kada ne držimo sve konce u svojim rukama, više nam nije prijatno da boravimo u arhetipskoj ulozi koja nam je namenjena. Zašto se ne osećamo kao žene, kojima ne smeta ukoliko je muškarac uspešniji član jednog para?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.