Uvek džentlmen

Prilagođavanje haotičnom urbanom načinu života podrazumeva da veći deo dana provodite u zatvorenom i često veoma skučenom prostoru, s mnogo ljudi s kojima morate, hteli vi to ili ne, da komunicirate. Naravno, poželjno je da ta komunikacija i interakcija uvek bude pristojna. Stoga nije na odmet podsetiti se nekih osnovnih pravila lepog ponašanja na koja su danas, nažalost, mnogi već zaboravili.

Poštujte ljude oko sebe da bi oni poštovali vas. Uvek sačekajte da svi izađu pre nego što pokušate da uđete u autobus, tramvaj ili trolejbus. Ne stvarajte dodatnu gužvu zadržavanjem kraj izlaznih vrata, posebno ne ukoliko nosite neku veliku torbu. Trudite se da njome ne udarate druge putnike i pokušajte da nađete mesto na koje ćete odložiti torbu ili sedite tako da vam torba bude u krilu kako ne biste ometali prolaz ostalim putnicima. Ne otimajte se za mesto, ali ako već sedite, obavezno ponudite starijoj osobi ili trudnici da sedne i nikada ne sedajte na sedište predviđeno za invalide.

Ako je pored vas vaš prijatelj, razgovarajte tiho jer ne moraju svi da slušaju o vašim poslovima ili ljubavnim podvizima. Naravno, isto pravilo važi i za mobilni telefon, koji bi jednostavno trebalo isključiti. Pored toga, veoma je nepristojno zavirivati ljudima u novine i disati im za vrat, ma kolika gužva bila.

Još nešto: održavajte ličnu higijenu. Loš zadah iz usta ili znoj predstavljaju veliki problem u zatvorenom prostoru. Zato uvek budite sveži i neka vam pri ruci budu pepermint bombone ili žvake. Osnovna pravila pristojnosti takođe nalažu da ne preterujete sa kolonjskom vodom ili dezodoransom, jer i jaki mirisi mogu biti podjednako neprijatni onima koji su primorani da stoje pored vas.

Ukoliko već imate priliku da budete džentlmen, a imate je samim tim što ste rođeni kao pripadnik jačeg pola, koristite je stalno, makar i u gradskom prevozu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.