najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Vaš džep

Kada je odnos prema novcu u pitanju, posebno u ovom vremenu koje se naziva “kriznim” (mada dobar deo populacije za drugo i ne zna), pitanja koja mogu da se postave pre ili kasnije uvek se svedu na isto – šta se dešava sa čovekom koji, iako pokušava, ne uspeva da bude racionalan? Tu na teren izlaze različiti faktori: da li je reč o pogrešnom vaspitanju, lošim uzorima iz neposrednog okruženja, ili govorimo o prostoj bahatosti? Jasno je da model ponašanja “viđen” i prihvaćen u porodici igra bitnu ulogu, ali ličnost se razvija upravo prevazilaženjem pogrešnih modela i samoinicijativom. Pri tom ne govorimo o ženskoj potrebi da se sumanuto trči po tržnim centrima, to je neka sasvim druga priča. Ovde je pre reč o potrazi za zadovoljstvom koje se može kupiti, a koje ima sasvim kratkotrajne efekte.
Ako je posedovanje i trošenje opsesija, bez obzira na to u koju ličnu parolu, odnosno izgovor, bilo umotano, “predmet želje” biva obezvređen onog trenutka kada se javi novi prohtev. Iako to može da zvuči pesimistično, pravo zadovoljstvo se nikada ne postiže u potpunosti. Ostavimo sada po strani ličnosti koje imaju dovoljno, sopstvenog ili tuđeg, da pozlate ceo svet svojim zavidnim brojem karata. Merna jedinica za vrednost njihovog života ili stila po kojem teže da budu i ostanu zauvek prepoznatljivi jeste merna jedinica plemenitih metala. Posle njih će ionako doći potop. Takozvani običan čovek, zagnjuren u konflikt želja i mogućnosti, taj mali rasipnik koji tako mnogo želi, neprestano živi u sopstvenom, ličnom potopu. Zbog toga se potraga za neuhvatljivim zadovoljstvom pretvara u realno nezadovoljstvo i stres.
S druge strane, okorele tvrdice i štediše obično su mnogo iritantnije. Ekstremna racionalnost neretko izgleda kao zlurado i pakosno negiranje života. Svakako da ponekad treba dati sebi oduška, postati melanholik, skoro pa poeta u svojim neprestanim hirovitim izletima, ali stavljanje “posedovanja” ili bankovnog konta na pijedestal svakako ne treba da bude recept po kom će se procenjivati vrednost savremenog sveta.

2 komentara
  1. Goca

    Treba biti umeren i živeti u skladu sa mogućnostima. Dobro je da čovek odvoji neki dinar sa strane. Kad sam bila mlada, dobila sam savet da svakog meseca uštedim neki iznos, jer tek kad imamo više novca, možemo nešto za sebe korisno da uradimo. Ako štedimo samo po 50 evra mesečno, možemo da odemo na putovanje ili letovanje, da kupimo dosta dobrih knjiga, ili uplatimo neki kurs na kome ćemo naučiti neku novu veštinu. Štedim od tridesete godine i sada, u penziji, vidim koliko je to dobro. Mogu da putujem gde hoću, da idem na more, u pozorište, bioskope, restorane… A mnogi koji su imali ista ili slična primanja, ne mogu da kupe ni čokoladu unucima.

  2. Gaga

    I kako treba, ako nije dobro ni jedno ni drugo?

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike