U trendu

Večiti dečaci: Otkriveno u kojoj godini muškarci konačno sazrevaju

Verovatno ste mnogo puta čuli da muškarci, čak i kad odrastu, nastavljaju da se ponašaju kao deca. Mnogi takođe veruju da su u muško-ženskim odnosima žene uvek one koje preuzimaju odgovornost i ponašaju se zrelije, a nedavno istraživanje ima odlično objašnjenje za ovo.

Istraživanje obavljeno na Univerzitetu u Oksfordu bavilo se proučavanjem razlika u zrelosti u razvoju muškaraca i žena. Uporedili su sve rezultate i izvukli zaključke o mogućim razlikama.

Cilj istraživanja bio je otkriti koje se funkcije mozga menjaju tokom procesa sazrevanja, a koje ostaju iste. Koristila se magnetna rezonanca kako bi se pregledale aktivnosti mozga 121 učesnika starosti od četiri do 40 godina.

Rezultati su pokazali da, iako mozgovi muškaraca na kraju imaju isti potencijal za funkcionisanje u svakodnevnom životu, muškarci vrlo često pokazuju određeno odlaganje u dugoročnom razvoju funkcionalnih mreža u poređenju sa ženama.

To može trajati oko 40 godina, navodi se u rezultatima istraživanja. Međutim, važno je naglasiti da žene ranije pokazuju pogoršanje ovih funkcionalnih mreža.

Profesor Eduardo Kaliksto sa meksičkog UNAM-a objasnio je da, iako muškarci imaju veći mozak, žene često pokazuju bolju efikasnost i oštrije su u nekoliko aspekata. Dodao je da se to dešava zbog hormonalnih razlika, prenosi Klix.ba.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.