Veza na poslu (2)

Najčešća zamerka poslodavaca kada su u pitanju ljubavne veze na poslu jeste to da su „učesnici u aferi“ manje efikasni. Druga zamerka je da se na taj način narušava radna atmosfera. Zato se prema partnerki odnosite strogo profesionalno dok ste na radnom mestu. Naravno, znamo svi da dok je ljubav u povoju (ali i kasnije) misli umeju lako da odlutaju, da nije lako da se koncentrišete, posebno ako je meta vašeg interesovanja tu negde u susednoj kancelariji. Organizujte se tako da se u toku dana nađete negde na kafi ili ručku, a onda zaboravite na to i potrudite se da završite sav posao pre nego što izađete iz kancelarije. Ne preterujte ni s mejlovima. Uostalom, neko bi mogao i da pronađe vaše izlive ljubavi…

Većina parova nije rada da otkriva pojedinosti niti prirodu svoje veze drugim kolegama. Ipak, komentari drugih ne mogu se izbeći. Priznajte, pa i vi ste komentarisali veselo čavrljanje sekretarice i kolege iz susedne kancelarije. Ukoliko unapred očekujete da će se o vama kao paru pričati, lakše ćete podneti „napade“ ili biti manje pogođeni njima.

Ukoliko vas neko otvoreno upita da mu razjasnite nešto što on već nagađa, znajte da niste dužni da pričate o tome. To je privatna stvar koja treba takva i da ostane. No, bitno je da sa svojom partnerkom utvrdite kako ćete se odnositi prema celoj situaciji. Ukoliko vi želite da to ostane „javna tajna“, malo će vam pomoći iskrenost vaše partnerke prema svakome ko je bude pitao o prirodi vaše veze. Sami uspostavite profesionalne standarde, a kolege će vas samo pratiti u tome.

Najlakše je da prvo proverite kakav je stav firme prema vezama na poslu. Ukoliko postoji negativan stav, zaboravite na hrabre istupe. Ako nema ničega preciziranog, budite iskreni prema svojim šefovima. Mnogo je bolje da to čuju od vas nego od drugih. Odgovornost je ono što će svako umeti da ceni.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.