Više čitanja

Ukoliko niste sigurni šta je prva nabolja stvar koju treba da naučite svoje dete (pored dve izuzetno važne reči "daj" i "neću"), znajte da je vrlo važno da svoje klince naučite da vole knjige. Roditelji i profesori često se žale da deca danas više ne čitaju, ili bar ne u dovoljnoj meri, ili da ne čitaju "dobre" knjige, čak ni kao obaveznu školsku lektiru. Očigledno je da nove klince mnogo više privlače filmovi i kompjuterske igrice nego knjige.
Ako roditelji ne kontrolišu koliko vremena dete provodi ispred malog ekrana, teško da će njemu samom pasti na pamet da isključi TV. Međutim, ako roditelji postave ograničenje, dete će sa zadovoljstvom potražiti neku drugu vrstu zabave, a tu od velike koristi mogu da vam budu knjige. Ovaj trik, međutim, teško prolazi kod dece koja nikada nisu videla svoje roditelje da sede i čitaju. Dakle, važno je da roditelj i u čitanju bude primer svom detetu. Zašto ne biste, na primer, nedeljom posle ručka organizovali "čitalačko popodne"? Možda će se deca u početku buniti, ali s vremenom će se obaveza pretvoriti u prijatnu naviku.
Ljubav prema čitanju jeste korisna, ali nije neophodna za nečiji uspeh. Ipak, čitanje stimuliše maštu i osećajnost, širi vidike, razvija sposobnost komunikacije i olakšava razumevanje stvari i pojava. Čitanje uvek treba da bude zadovoljstvo, nipošto obaveza – važno je da to objasnite svom klincu, budućem čitaocu knjiga. Da bi dete zavolelo knjige, važno je da mu čitanje pričinjava veliku radost i da poželi da to iskustvo ponavlja u svom životu.
Ljubav prema čitanju izgrađuje se od malih nogu dobrim izborom knjiga prilagođenih uzrastu svakog deteta. Zato se roditeljima savetuje da dobro razmisle o izboru prve dečje knjige koja će postati deo dečje biblioteke. Prve knjige takođe treba birati u skladu s dečjim ukusom i potrebama. Važno je da knjiga bude uzbudljiva, puna akcije ili smešna, lepo napisana, s jasnom porukom koja može da dopre do deteta putem pisane reči.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.