U trendu

Više čitanja

Ukoliko niste sigurni šta je prva nabolja stvar koju treba da naučite svoje dete (pored dve izuzetno važne reči "daj" i "neću"), znajte da je vrlo važno da svoje klince naučite da vole knjige. Roditelji i profesori često se žale da deca danas više ne čitaju, ili bar ne u dovoljnoj meri, ili da ne čitaju "dobre" knjige, čak ni kao obaveznu školsku lektiru. Očigledno je da nove klince mnogo više privlače filmovi i kompjuterske igrice nego knjige.
Ako roditelji ne kontrolišu koliko vremena dete provodi ispred malog ekrana, teško da će njemu samom pasti na pamet da isključi TV. Međutim, ako roditelji postave ograničenje, dete će sa zadovoljstvom potražiti neku drugu vrstu zabave, a tu od velike koristi mogu da vam budu knjige. Ovaj trik, međutim, teško prolazi kod dece koja nikada nisu videla svoje roditelje da sede i čitaju. Dakle, važno je da roditelj i u čitanju bude primer svom detetu. Zašto ne biste, na primer, nedeljom posle ručka organizovali "čitalačko popodne"? Možda će se deca u početku buniti, ali s vremenom će se obaveza pretvoriti u prijatnu naviku.
Ljubav prema čitanju jeste korisna, ali nije neophodna za nečiji uspeh. Ipak, čitanje stimuliše maštu i osećajnost, širi vidike, razvija sposobnost komunikacije i olakšava razumevanje stvari i pojava. Čitanje uvek treba da bude zadovoljstvo, nipošto obaveza – važno je da to objasnite svom klincu, budućem čitaocu knjiga. Da bi dete zavolelo knjige, važno je da mu čitanje pričinjava veliku radost i da poželi da to iskustvo ponavlja u svom životu.
Ljubav prema čitanju izgrađuje se od malih nogu dobrim izborom knjiga prilagođenih uzrastu svakog deteta. Zato se roditeljima savetuje da dobro razmisle o izboru prve dečje knjige koja će postati deo dečje biblioteke. Prve knjige takođe treba birati u skladu s dečjim ukusom i potrebama. Važno je da knjiga bude uzbudljiva, puna akcije ili smešna, lepo napisana, s jasnom porukom koja može da dopre do deteta putem pisane reči.

1 komentar
  1. Nataša Gajić

    Šta je to što bitno doprinosi uspjehu u životu? To svakako nisu knjige i čitanje svega što vam dopre do ruku; može samo da vam \“pomogne\“ da se izolujete u neki svoj svijet mašte, pomalo kreativnosti, ako ste i inače nadareni recimo za pisanje, a čemu inače taj vaš svijet i stakleno zvono… Ako ste dovoljno otporni, poslužiće vam i kompjuter, a nadareni da shvatite neke stvari na vrijeme, pomoći će vam i kod stranih jezika, brže i djelotvornije nego same knjige; još malo neke stvari oko tehnike, i već ste na pragu novog svijeta, ukoliko vam \“glupe nepotrebne stvari\“ ne oduzimaju previše vremena: škola, ko to kaže, hrana, odmor i dobar san… a naročito zastarjeli roditelji koji vam sve to guraju i poturaju, nastojeći da vas privole \“zdravijem i uspješnijem životu\“(cvrc!). I naravno da smo im dosadni sa svim tim metodama, pa i korisnog čitanja, kad oni imaju svoje lične prioritete koji se kose sa njihovim i nemaju nikakve koristi u njihovom slučaju , osim kontrole i kontrolisanja. Što ničemu ne služi, samo roditeljima, priznaćete.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike