Više znanja – više mišića

Ukoliko spadate u red onih muškaraca koji poslednjih nekoliko godina provode više vremena u teretani nego što većina može i da pretpostavi, jasno vam je da mišićna masa neće narasti sama od sebe. Potrebno je da uložite mnogo truda i znoja, ali je potrebno i da imate dovoljno znanja kako bi vaši mišići rasli pravilno. Jasno vam je da pitanje: „Koliko dižeš?“, nije najvažnije u svetu mišića. Oni koji misle tako (a mnogo ih je) greše.

Na takvo pitanje najlakše je reći jedno kratko: „Dovoljno“, ne samo zbog svog mentalnog zdravlja već zato što u vežbanju postoje daleko važnija pitanja. Ta pitanja, kombinovana s pravim odgovorima, mogu vam pomoći da celoga života dižete maksimalnu težinu s minimalnim rizikom od povreda. Ako ste spremni da nabacite nove mišiće, steknete maksimalnu snagu i oblikujete savršeno telo, onda morate da budete i mudri i da se obrazujete za postizanje ovih rezultata.

Pažnju treba posvetiti sklekovima, i obrnutim i običnim. Nema boljeg načina da razvijete mišiće od obrnutog skleka, ali ujedno ne treba zanemarivati ni stare dobre sklekove. Obrnuti sklekovi su neprocenjivi jer vam jačaju ramena i gornji delo leđa, dok obični sklekovi, pored toga što angažuju pektoralne mišiće i tricepse, pokreću centralne latisimus mišiće, kao i praktično sve mišiće gornjeg dela tela. To i jedne i druge čini jednim od najkorisnijih i najefikasnijih vežbi iz arsenala bilo kog vežbača. A da se razumemo, ni zgibovi nisu za bacanje.

Da biste procenili svoju snagu, uradite koliko god zgibova možete dižući sopstvenu telesnu težinu, a zatim uporedite taj broj s brojem ponavljanja vežbe potiska s klupe koji možete da izvedete s istom težinom. Recimo da imate 90 kilograma i da možete da uradite pet savršenih zgibova. Vaša snaga je savršeno izbalansirana ako možete da izvedete najviše pet ponavljanja potisaka s klupe s tegom od 90 kilograma. Ukoliko možete da izvedete deset ponavljanja potisaka s klupe s tom težinom, to znači da ste na klupi znatno jači. Samim tim postajete kandidat za povredu ramena.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.