Vreme je za odmor

Ukoliko se u poslednje vreme gotovo svakodnevno osećate iscrpljeno i frustrirano, ako sve češće imate potrebu da se žalite na glavobolju i stomačne tegobe i ukoliko na sve to strahujete i da će vaš poslodavac uskoro pomisliti da zabušavate i izbegavate svoje obaveze, jasno je da je došao trenutak da stopirate jurnjavu za karijerom i da se posvetite odmoru. Samo tako ćete uspeti da ponovo budete u stanju potpune poslovne koncentracije, koja podrazumeva da radite punom snagom. Odmor, duži ili kraći, jeste ono što vam je potrebno.
Iscrpljenost ovog tipa ne javlja se preko noći, već postoje jasni signali koji je dugo najavljuju. Signale koji se pojave ne treba zanemarivati, jer posledice mogu biti veoma ozbiljne i dalekosežne. Da li ste se, na primer, zapitali zbog čega su u poslednje vreme svi toliko pažljivi prema vama i zbog čega se trude da vas što manje uznemiravaju? Čim primetite ovakvu promenu u ponašanju svojih dugogodišnjih kolega ili prijatelja, znajte da ste vi taj koji se zapravo promenio: stalno ste napeti, nervozni, džangrizavi, a ponekad i agresivni. Verujte da se svaka od pomenutih stvari i te kako primećuje.
Drugi siguran pokazatelj jeste taj da na posao dolazite sve kasnije, a da odlazite kući sve ranije. Setite se da ste nekada žurno stizali na posao puni ideja i planova, a sada se ujutru jedva budite. To nije slučajnost. Odlazak na posao vas više nimalo ne uzbuđuje i već oko 14 časova počinjete da gledate na sat i brojite minute do kraja radnog vremena.
Ukoliko umesto entuzijazma sada osećate samo apatiju kada pomislite na posao, krajnje je vreme da se zamislite. Ako na sve to još imate utisak da vas više ništa, pa čak ni šefove pohvale ili povišice, ne može motivisati i ako se sve manje trudite, ako svoje radne obaveze samo odrađujete, moguće je da ćete ostaviti utisak osobe kojoj i nije stalo do novih profesionalnih izazova, a to je poslednja stvar koja vam treba.
Dobar pokazatelj prezasićenja je i ako ste prestali da se družite s kolegama. Setite se da ste nekada rado odlazili s njima na čašicu razgovora posle posla i da ste uvek prisustvovali proslavama u kompaniji. Ukoliko sada nemate želju da se s njima družite, možda treba da razmislite o promeni poslovnog okruženja, jer se na tom mestu osećate kao da ste bolesni. Stalno ste iscrpljeni, svakodnevno vas boli glava, mišići su vam bolno napeti i patite od nesanice. Sve su to ozbiljni fizički pokazatelji da ste pod stresom i da je krajnje vreme da preduzmete neke korake. Naučite da kažete „neću“, ponovo preispitajte ciljeve koje ste sami sebi odredili, usporite tempo (kako na poslu tako i kod kuće), što više se odmarajte i, naravno, zdravije se hranite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.