U trendu

Vrline savremenog muškarca

Ako nemate vrline, onda po definiciji niste muškarac. Vrlina predstavlja muškost, iako je sama reč ženskog roda. Pre tri hiljade godina, kada su Grci prvi razvili koncept, jedina vrlina koja je zavređivala da nosi to ime bila je hrabrost. Ako muškarac nije imao petlju da zaštiti porodicu i zajednicu, bukvalno nije vredeo ničemu. S vremenom se i pojam vrline širio, ali vekovima se više odnosio na potrebu zajednice nego na individualnu osobinu. Oduvek je muškarcima bila nametana teška uloga Atlasa, koji na svojim plećima drži čitav svet.

Čak i proširena lista ima svojih mana. Ako sumnjate u to, pokušajte da izgradite sopstveni stil života na oprezu i umerenosti. Jasno je da vrlina može biti jednako smrtonosna kao greh, a kardinalne vrline dovedene do ekstrema mogu zaista i da ubiju. Teroristi ubijaju zbog vere. Čuveni gangsterski par Boni i Klajd činili su to zbog ljubavi. Dakle, u duhu napretka, pozabavite se vrlinama koje dobro funkcionišu u savremenom okruženju – pod pretpostavkom da ste dovoljno muškarac da ih se pridržavate. Budite iskreni, prvo prema sebi a onda i prema drugima. Ako imate potrebu za alkoholom, znajte da umereno pijenje nije vrlina. Vrlina je imati samokontrolu. Prestanite da preterujete u bilo čemu. Teško jeste, ali pravi muškarac to može da uradi.

Budite ljubazni. Ljubav ne pokreće savremeni svet – pokreće ga ljubaznost. Kada ste ljubazni, ne očekujete ništa zauzvrat. Usput, ako vam ljubaznost pređe u naviku, možda ćete njome zaraziti i druge. Imajte uvek pravu dozu entuzijazma. U prevodu, ta reč znači „Bog je u tebi“. Za entuzijazam je potrebna petlja, jer pevanje na kiši ili nazdravljanje životu po pravilu vređaju cinike, a ostalima je neprijatno. Ipak, entuzijazam je nešto što je u svakom slučaju vredno truda, nešto zbog čega se vredi žrtvovati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.