U trendu

Za bolji san

Niko ne treba da nam dodatno soli pamet – zdrav san pomaže našoj glavi i našem telu. On stabilizuje stanje mozga kada je budan a nas čini mnogo spremnijim da brže i bolje obrađujemo informacije. Zdrav san nam jača pamćenje i utiče na bolju organizaciju zapamćenog. Činjenica je, međutim, da živimo u vremenu kada ubrzani tempo života diktira pravilo koje bi se moglo opisati kao "odricanje od sna". A kada tempo života odluči da to tako bude, onda tako i biva. Dakle, hteli mi to ili ne, spavamo sve manje i sve nezdravije. Cena koja se plaća zbog gubitka sna mnogo je veća od gubitka produktivnosti.
Da, postoji priča o engleskom kralju Džordžu, koji je jednom prilikom izjavio da žena treba da ima osam sati sna, muškarac sedam, a sve preko toga je čista budalaština. Napoleon je navodno spavao po pet sati, Nikola Tesla još manje. Da li je ta satnica uticala na osvajačke pohode ili na genijalne izume? Moguće je i da jeste. Ali osim ako nemate nameru da pokorite Rusiju ili da zadužite čovečanstvo nekim novim genijalnim izumom, ne oduzimajte sebi vreme koje je predviđeno za san. Poslednja stvar koja vam je potrebna jeste da se zbog neispavanosti pretvorite u zombija. Što se više odričemo sna, to se češće i duže pojavljuju isključenja mozga.
Manimo se priče da nam svima posle dobrog ručka treba još bolja dremka (kako Mediteranci vole da je zovu – sijesta), želja za spavanjem nakon ručka, u vreme nezaposlenosti i krize, pre bi mogla da bude jasan znak lošeg sna tokom noći, isto kao i dremanje na sastancima, koje, doduše, može da ima katastrofalnije posledice. Ako se budite u četiri izjutra svakoga dana, to ne znači da ste ranoranilac. Pre će biti da patite od insomnije, ili narodski rečeno, od nesposobnosti da padnete u san ili da se održite u njemu. Nije mali broj nas koji misle da će nas alkohol uspavati, ali dobar san nije isto što i "stondiranje" na kauču nakon popijene gajbe piva. Umesto opijanja pametnije je opredeliti se za recept iz detinjstva – čaša toplog mleka pa pravac krevet.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar