Za rodu je potrebno dvoje

Ako ste već sreli savršenu damu s kojom želite da osnujete porodicu i postanete ponosni otac, krajnje je vreme da procenite da li su i koliko su vaši rasporedi roditeljstva usklađeni. Bilo bi nezgodno da živite u zabludi da je sve u najboljem redu, da bi se posle nekog vremena ispostavilo da vam se planovi o tome kada treba ući u bračne vode i dobiti dete uopšte ne poklapaju.
Ne treba da traćite svoje dragoceno vreme, ali kompromisno treba doći do saznanja o spremnosti partnerke za brak i porodicu. Ma koliko svi tvrdili da je muškarce lako oterati ako im se samo spomene brak, ni savremene žene nisu toliko voljne da se lako odreknu svoje slobode. Današnje žene manje zanimaju "loši momci"; više se interesuju za pristojne i zrele mladiće u kojima prepoznaju nekoga ko će biti privržen i odan kada budu došle u starije godine.
U suštini, roditeljstvo treba posmatrati kao nešto što se događa bez vršenja pritiska na bilo kog od partnera. Mada se stalno govori o tome da se žene često osećaju usamljeno u svojoj želji da dobiju dete, i mi muškarci imamo biološki sat (samo što on malo sporije otkucava). Pre ili kasnije svi mi shvatimo da u poznijim godinama želimo da budemo okruženi porodicom, a ne da završimo kao večite neženje, sami u svojim kućama punim sumornog nameštaja. Naravno, postoje i oni koji prosto ne žele decu. Nije retka stvar da se danas čuje: "Deca nisu deo moje vizije budućnosti". Ne treba se čuditi ovakvim izjavama jer nas stvarnost ponekad uverava da ni oni nisu sasvim u krivu.
Zato dobro razmislite šta želite, a onda možda ne bi bilo loše ni da popričate s osobama koje su već postale roditelji. Pitajte ih kako se snalaze i šta bi voleli da su znali pre nego što su se upustili u roditeljsku priču. Posle razgovora s jednim novopečenim ocem, možda ćete ipak shvatiti da još uvek previše cenite svoje vreme da biste ga u toj meri žrtvovali detetu. Nemojte da vas takvo osećanje onespokoji, doći će i vreme kada ćete se ipak usredsrediti na stvaranje porodice pošto će vam karijera biti na mestu a slobodno vreme isuviše prazno bez porodičnog okruženja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.