Za vozače (1)

Zar nije dobro kada imate mali podsetnik kako se treba ponašati u situacijama kada upravljate motornim vozilom? Nekoliko stvari jednostavno treba znati kada već sedate za volan, posebno ukoliko ste preuzeli odgovornost i primili u kola još neke saputnike.

Najveći neprijatelji svih učesnika u saobraćaju (i vozača i pešaka) i najčešći uzroci mnogih i sve češćih nemilih saobraćajnih nesreća u poslednje vreme jesu umor, alkohol, lekovi i mobilni telefon. Sve nabrojano negativno utiče na budnost, pozornost i koncentraciju osobe koja sedi za volanom. Stoga nikad nije na odmet podsetiti se. Kada je u pitanju umor, njegovi prvi znaci su: učestalo zevanje, peckanje u očima, osećaj težine u glavi (i to ne zbog toga što imate visok koeficijent inteligencije), ukočenost vrata i česti automatski pokreti poput prolaženja rukom kroz kosu.

Ako vam nekim slučajem predstoji dugačka vožnja, a naročito ako ona treba da se dogodi noću, najvažnije je da se noć pre putovanja dobro naspavate i odmorite kao čovek koji će sutra krenuti na naporan put. Kabina automobila treba da bude provetrena, a temperatura prijatna, nipošto visoka. Prilikom samog putovanja zastanite svaka dva-tri sata i napravite pauzu od najmanje 15 minuta. Protegnite se, prošetajte se ili, još bolje, uradite nekoliko jednostavnih vežbi za razgibavanje. Ponekad nije loše ni odremati nekih dvadesetak minuta. Verujte, i tako kratka dremka čini čuda i veoma okrepljuje.

Ukoliko ste odmorni, vaš put će biti siguran, a tako nećete ugroziti ni ostale učesnike u saobraćaju. Vaše dobro raspoloženje mogla bi da održi muzika koja vam prija, te ne bi bilo loše da imate svoje omiljene pesme koje će vam praviti društvo tokom puta. U slučaju pada koncentracije, lek će biti čokolada.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.