Za vozače (2)

Ostale stvari koje mogu da ugoze sigurnost u saobraćaju zahtevaju samo jednu stvar – apstinenciju. Jedini zaista bezbedan način vožnje podrazumeva apsolutno uzdržavanje od alkohola i lekova koji mogi negativno uticati na vizuelnu sposobnost i vaše reflekse.

Mada se osoba koja je bila na nekoj zabavi i popila samo jednu čašu nekog žešćeg ili žestokog pića najčešće oseća potpuno sposobnom za vožnju, naučno je dokazano da se njeno vidno polje sužava, da slabije reaguje u nepredviđenim situacijama i da se mnogo sporije oporavlja od zaslepljenosti farovima automobila koji joj dolaze u susret iz suprotnog pravca. Pod uticajem alkohola ili lekova sa psihosomatskim dejstvom vozač jednostavno lošije reaguje, teže usklađuje svoje pokrete i predstavlja potencijalnu opasnost i za sebe i za druge učesnike u drumskom saobraćaju. Nema veze da li je u pitanju dan ili noć. Ako ste omamljeni, vi ste jednostavno opasni.

Kad je reč o mobilnom telefonu, imajte na umu da je korišćenje te sprave tokom vožnje samo naizgled bezopasno. Telefoniranje tokom vožnje, makar vi i samo kratko odgovorili na pristigli poziv, dovodi vas u opasnost. Držali vi aparat u ruci ili razgovarali preko mikrofona – koncentracija nije tamo gde bi trebalo da bude u datom momentu. Istraživanja su pokazala da u takvim situacijama vozač jednostavno nije u stanju da posveti apsolutnu pažnju ne samo upravljanju vozilom nego ni samom telefoniranju. Najgore je rasipati tako potrebnu pažnju koja čini da se sigurno prevezete sa mesta A na mesto B. Ukoliko baš morate da obavite telefonski razgovor prilikom vožnje, najjednostavnije je da zastanete na nekom isključenju i ostanete tu sve dok ne završite razgovor. Pažljivije ćete saslušati svog sagovornika i kasnije ćete se lako koncentrisati na ono što vam je bilo primarno dok nije zazvonio telefon – na vožnju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.