Zaboravljena pravila

U toku meseci u kojima pretežno dominiraju niske temperature, vetrovi i sneg, modni arbitri kao obavezan detalj za modernog muškarca preporučuju nošenje kape, kačketa ili šešira. Naravno, činjenica da vremenski uslovi diktiraju nošenje nečega na glavi ne zbunjuje modnu industriju.

Klasični muški šešir danas nije tako čest izbor, a upravo on smatrao se simbolom zrelosti i pitanjem dobre lične higijene na prelazu iz devetnaestog u dvadeseti vek. Šešir je, između ostalog, tada bio neophodna zaštita od industrijske prašine. Zato ne čudi što su postojala vrlo precizna, moglo bi se reći i kruta, pravila dobrog ponašanja u vezi s nošenjem šešira. Iako ih je moderno doba relativizovalo i učinilo arhaičnim, nije loše biti upoznat s njima, a u određenim situacijama mogli bismo se pozvati na ta pravila i danas.

Blago podizanje šešira bilo je opšteprihvaćen gest pristojnosti pri susretu s damom (pažnja, obavezno ga je trebalo skinuti ukoliko ste joj se i obratili), kao i u situacijama u kojima nekoga verbalno pozdravljate. Smatra se da ovaj gest kao i, na primer, vojno salutiranje, dolazi od srednjovekovnih vitezova, koji su u znak prijateljskih namera podizali vizire svojih šlemova. Šešir bi trebalo skinuti u zatvorenom prostoru, ali se od vas ne očekuje da to učinite ukoliko on ima javnu namenu, recimo, u raznim prolazima, lobijima, pa čak i liftovima. Dakle, odlučite sami da li ćete ga skinuti u liftu, ali pazite, tu ne sme biti dileme ukoliko je prisutna neka dama.

Šešir na glavi ne bi se smatrao pristojnim ni pri intoniranju himne, podizanju zastave, venčanju na otvorenom, sahrani, raznim pomenima, kao i fotografisanju. Kad skinete šešir, držaćete ga u rukama tako da bude vidljiva samo njegova spoljašnja, a nipošto unutrašnja strana. Ako ništa drugo, za razliku od ženskih, muške šešire je lako skinuti i opet po potrebi vratiti tamo gde mu je mesto – na glavu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.