U trendu

Ženske suze smanjuju nivo muškog seksualnog hormona

Ako ste se pitali kako na naučnom nivou deluju suze na muškarce, odgovor je jednostavan – „ubijaju“ ih. U pojam.

Rezultati istraživanja, rađenog u Tel Avivu, o ulozi koju suze igraju u neverbalnoj komunikaciji, sugerišu kako jedna hemikalija u ženskim suzama kod muškaraca snižava nivo testosterona.

Ne gledajući na bilo kakav uticaj na polni nagon, istraživači se nadaju da će se njihova otkrića možda jednog dana koristiti za lečenje raka.

„Postoji veliki broj bolesti koje se leče tako da se pacijentu snižava nivo testosterona, najistaknutiji među njima je rak prostate ,“ objašnjava profesor Noam Sobel.

Profesor dodaje kako trenutne metode smanjenja nivoa testosterona izazivaju nuspojave, a on i njegov istraživački tim nadaju se kako bi se neželjeni efekti terapijom uz pomoć suza mogli eliminisati.

Muškarci koji su učestvovali u istraživanju zamoljeni su da mirišu suze žena koje su plakale tokom gledanja tužnih filmova.
Sobel je rekao kako su istraživači očekivali da će suze kod muškaraca podstaći osećaj empatije. 

Umesto toga, njihov srčani ritam i nivo disanja, nivo testosterona i skeniranje mozga, ukazali su na  – smanjenje seksualnog uzbuđenja.
Hemijski signal u ženskim suzama je na jedan način govorio „ne, nisam zainteresovana „, što je iniciralo smanjenje nivoa testosterona u muškom organizmu.

„Komunikacija je ključ za opstanak. Ljudi, kao i svi sisari, koriste miris u svojoj komunikaciji. Veoma je efikasno ako imate hemijski signal koji prenosi drugima oko vas ono što želite, ili očito ne želite, u seksualnim situacijama ,“zaključuje Sobel.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar