Život udvoje (1)

Ona se satima sprema za zajednički izlazak, a on uvek ostavlja haos u kupatilu… U početku uopšte ne primećujete mane, kasnije vam one ne smetaju previše, ali kako vreme prolazi, sve ste manje spremni da opraštate i najmanju sitnicu koju pre toga niste ni primećivali. Tako uvek biva sa zajedničkim životom. Izluđuju vas tuđe greške i retko prihvatate objašnjenja. Razloga za svađu uvek ima bezbroj i vaš zajednički život lako se može pretvoriti u pravi mali rat ili pakao beskonačnih rasprava i svađa. A potrebno je samo malo tolerancije i kompromisa.
Ipak, prvo treba da otkrijete otkud tolika netrpeljivost i nespremnost da se kompromis napravi. U većini slučajeva to je znak da između partnera postoji neko dublje nezadovoljstvo koje nisu u stanju da izraze na drugi način. Besmislene svađe oko toga na koga je red da baci đubre ili prošeta kućnog ljubimca i rasprave o vašem odlasku na fudbalsku utakmicu ili njenom kafenisanju s komšinicama samo su izgovor, neka vrsta paravana, za prave probleme koji opterećuju vezu.
Svađe zbog sitnica su izduvni ventil za sav nakupljeni gnev i bes koji tinja u vama. Stoga bi valjalo da imate više strpljenja kako biste pokazali više razumevanja za tuđe mane. Suština je, dakle, u tome da se bude popustljiviji. To je lep gest koji partnere nagoni da budu pažljiviji jedno prema drugom kako bi se pokazalo veće razumevanje prema tuđim potrebama, a onda se sva načela zbog kojih je ranije dolazilo do sukoba pretvaraju u pozitivna osećanja.
Bez malo strpljenja i tolerancije neke situacije se lako pretvaraju u burne svađe. Nju nervira to što ostavljate otvorenu pastu za zube nemarno bačenu na ivicu lavaboa. Zašto je uvek pritisnete po sredini i ne zatvorite na kraju? Zar se posle dve godine zajedničkog života ne može zapamtiti jedna tako jednostavna stvar?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.