U trendu

Durban – plaže, Indijski okean i surferi (1)

Durban je grad u Južnoafričkoj Republici u provinciji Kvazulu Natal. Jedino godišnje doba za koje se tu zna je leto – srednja godišnja temperatura je 23° C. Krajem 15. veka portugalski moreplovac Vasko da Gama doplovio je do današnjeg Durbana i nazvao ga Rio de Natal (Božićna reka) pošto je tada bio Božić. Kasnije je naziv promenjen u Porto Natal (Božićna luka). Polovinu stanovništva čine Indijci, koji su zbog nekadašnjih prostranih plantaža šećera masovno dolazili u ovaj kraj. Odlučili su da se zadrže i da ovu afričku oblast začine Indijom. To pada u oči čim se kroči u grad.
Durban pre svega čine prometna luka, more i prostrane plaže. U centru grada je čvor biznisa i zabave. Najviše se dolazi zbog odličnog surfovanja, krstarenja, ronjenja i dominantnog indijskog šmeka. Turisti prvo provere The Golden Mile, poznati dugačak lanac hotela smeštenih na obali Indijskog okeana, s peščanim plažama u koje su zaljubljeni surferi, ali i ajkule. Plaže su isparčane, pa je jedan deo prilagođen sportovima na vodi (pre svega surfovanju), a drugi plivanju – na njemu leškare preplanuli turisti. Da bi se suzbila opasnost od ajkula, duž čitave obale postavljene su zaštitne mreže.
Plaže nisu jedina atrakcija. Na pijaci Victoria Street Market načičkane su tezge oko kojih se razležu mirisi indijskih začina i koje šljašte od indijskog unikatnog kitnjastog nakita i raznoraznih đakonija. Prođite i kroz prometnu ulicu Grey Street, gde se nalazi Juma, najveća džamija na južnoj hemisferi. Durban vrvi od rikši. Odeveni u neobične kostime Zulu vozači rikši kažu za svoj posao da je prirodno propisana dužnost. To je, inače, najteži i najmanje plaćen posao, ali oni uporno čekaju zainteresovane turiste kako bi im ponudili svoju vožnju. Turisti u tome vide više zabavu nego korist.
Berea je greben s pogledom na luku, centar i plaže. Smešten je zapadno od jezgra grada i predstavlja jedan od najstarijih i najbogatijih kvartova. Poznat je po botaničkim baštama koje spadaju u mesta koja morate videti. U okviru njih je herbarijum. Kuća orhideja, kolekcija biljne vrste Cycid, jedne od najređih palmi na svetu, i bašta za slepe nalaze se na istočnom delu spruda Berea. Shaka Marine World je hiperveliki akvarijum, tačnije, okeanski svet u malom. Dominiraju ajkule, pa ih detaljno razgledajte kroz debelo staklo, ako vam je do toga. U jednom delu ovog okeanskog parka svakodnevno se izvode akrobacije s delfinima i morskim psima.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.