U trendu

Durban – plaže, Indijski okean i surferi (2)

Gradska kuća izgrađena 1910. naslanja se na Muzej prirodnih nauka s markantnim ulazom nad kojim se nadvijaju palme. U muzeju je izložena bogata kolekcija prepariranih afričkih životinja. U njemu se čuva i jedina egipatska mumija pronađena na tim prostorima. Odmah pored smeštena je glavna biblioteka i Art Gallery, jedan od prvih muzeja koji okuplja dela nacionalnih umetnika i prezentuje afričke umetničke slobode. Iza ovih zgrada, koje turisti najčešće fotografišu, nalazi se stara zgrada Tourist Junction, poznata kao turistički čvor i orijentir, odakle se planira dalji obilazak.
Za Durban mnogi kažu da je kosmopolitski grad u kome je život uvek dobra zabava. Florida road je definitivno mesto za dobar provod, sedenje na otvorenom uz dobru hranu i piće i šopingmaniju. Vrvi od barova, restorana, klubova i galerija. Ako ste raspoloženi za šoping, na raspolaganju su tržni centri Gateway Mall (najveći na južnoj hemisferi) i The Pavilion. Indiju srećete i u restoranima. Kari je veoma popularan. U originalu, kari znači sos ili umak, ali se reč koristi i za začin i za jela koja se prave od povrća u kojima se koristi kari začin. Lokalno stanovništvo će vam predložiti da probate njihov specijalitet bunny chow curry – polovinu hleba prelivenu karijem po vašoj želji. Ako ste više privrženi našoj kuhinji, sigurno će vas obradovati biltong, južnoafričko sušeno meso, slično našem pršutu.
Probajte i tradicionalnu kašu smućkanu od kukuruznog brašna, mogodu (škembići), smiley’s (kuvane ovčije glave), morogo (afrički spanać). Ukoliko budete prolazili pored prometne pijace Warwick Triangle, nemojte se iznenaditi prizorom. Muškarci, ali i žene, vredno seckaju i čiste ovčije i kravlje glave koje prodaju gotovo za džabe. Prodaje se i samoniklo bilje, zmijska koža, krokodilski zubi, krila ptica, majmunske šape i još sijaset artikala s kojim ne biste znali šta ćete. Jako ukusnim smatraju se i kokošje noge, prethodno dobro očišćene, prokuvane i začinjene. Nazivaju ih i walkie-talkie. Ako zakoračite u okolinu Durbana, naići ćete na one koji se slade šećernom trskom. Dopada im se sočni deo. Kažu da je odlična za jačanje zuba.
Jedan od interesantnih načina da stignete do ovog grada je da koristite Blue Train, koji saobraća na relaciji Pretorija–Durban preko Johanesburga. Ovaj luksuzni voz poznat je kao pokretni hotel sa pet zvezdica. Elitni profil voza privlači putnike punog džepa koji će uživati uz izvrsnu klopu i pijuckati najbolja vina koja Južnoafrička Republika ima da ponudi.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.