U trendu

Libija – pustinjska lepotica (2)

Najpoznatije arheološko nalazište iz doba starog Rima smešteno je 120 kilometara od Tripolija. Leptis Magna je bila prekrivena pustinjskim peskom punih 800 godina i zbog toga ostala netaknuta. Uspela je da odoli zubu vremena i da sačuva svoj originalni oblik. Nakon što je otkrivena 1920. godine, do danas je iskopana samo jedna četvrtina najznačajnijeg i najbogatijeg rimskog grada. Leptis Magna zaista pruža mogućnost da čovek u potpunosti doživi kako su nekada živeli stari Rimljani: trijumfalna kapija, Adrijanove terme, forum, bazilika, tržnica, stari teatar i amfiteatar, sve je neverovatno očuvano. Nijedna poseta Libiji nije potpuna bez posete ovoj prestonici starog mediteranskog sveta, ali treba biti svestan da kvalitetan obilazak Leptis Magne traži od vas više od jednog dana, a za one sklone istraživanju i mnogo više. Ovaj prvi rimski forum, koji važi za najočuvanije blago iz rimskog perioda i najpoznatijeg člana Uneskove liste svetske kulturne baštine, sigurno traži malo više vaše pažnje.
Uz predivne i skoro osamljene plaže Libija pruža i brojne mogućnosti za pustolovine. Najbolje lokacije za ronjenje nalaze se oko gradića Al-Khoms i Misrate, istočno od Tripolija, i u Janzouru, zapadno od glavnog grada. Uz ronjenje, uobičajeni sportovi na vodi su jedrenje, džetski i skijanje na vodi. Najzanimljivije lokacije za treking avanture nalaze se u blizini većih gradova, pa je tako najbolje krenuti prema području Jebel Nafusa u blizini Tripolija i Green Mountains u unutrašnjosti, nedaleko od Bengazija.
Posebno su zanimljive treking ture kroz Saharu, a u ponudi su najčešće organizovane ture prema planini Akakus (Acacus), ali zanimljive su i treking ture na kamilama koje vode sve do fascinantnih dina oko jezera Ubari. One najlepše dočaravaju stare trgovačke rute i ujedno pružaju mogućnost kampovanja pod otvorenim nebom. Jedna od boljih libijskih avantura je i vožnja džipom kroz pustinju; tako se najjednostavnije mogu videti slabije poznate regije, kao što su vulkanska jezera Waw al-Namoos. Zanimljive su i kombinacije ofrod motociklizma, koje se mogu dogovoriti u nekim italijanskim agencijama u Libiji, a koje vas vode prema planini Akakus i regiji Ghat na posebno opremljenim motorima i u društvu pustinjskih specijalista, od kojih su neki svoje iskustvo sticali i na reliju Pariz-Dakar.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.