Tanzanija (2)

Ako imate i koji dan više, u turu je dobro uključiti i područja Ndutu, Tarangire i Manjara. Naravno, treba voditi računa kada je kišni period. Dobra opcija su i kombinacije safarija s odmorom na Zanzibaru, kao i treking na Kilimandžaru sa Zanzibarom, ili kombinacija trekinga i safarija. Izuzetno je bitno da se oslonite na kvalitetne lokalne vodiče uz koje ćete maksimalno uživati u svom putovanju.
Jedna od najspektakularnijih seoba životinja, koja se često svrstava i među sedam svetskih čuda, događa se baš u Nacionalnom parku Serengeti. Po dolasku sušnog perioda, životinje se sakupljaju u krda i sele se u vlažnija područja. Svake godine u maju i junu oko milion i po zebri, gazela i bizona napušta savane Serengetija i kreće put severozapada, prema zelenim travnjacima kenijskog Nacionalnog parka Masai Mara. Na putu životinje prelaze nekoliko reka u koje uleću naterane pritiskom krda iza sebe. Mnoge savladavaju panika i rečna struja, pa se utope. Druge na dugom putu rastrgnu krokodili ili padnu kao žrtve lavova. Ipak, većina stigne u južnu Keniju, gde ih čekaju novi grabljivci, ali i mnogo sveže trave.
Smeštena u Nacionalnom parku Kilimandžaro na severoistoku Tanzanije, čuvena planina Kilimandžaro, najviša u Africi, neaktivan je vulkan koji se sastoji od vrhova Kibo, Mavensi i Šira. Najviši vrh visok je 5.895 metara, a osvojio ga je Nemac Hans Mejer (Hans Meyer), koji ga je nazvao po nemačkom caru Vilhelmu – Kaiser Wilhelm Spitze. Danas on nosi ime Uhuru Peak, što u prevodu znači Vrh slobode. Iako je Kilimandžaro samo tri stepena južno od ekvatora, zbog velike nadmorske visine krater Kiba prekriven je snegom cele godine, što stvara veličanstveni prizor kada se posmatra iz okolnih sušnih savana. Na Kilimandžaro idu mnoge organizovane treking ture, koje na proputovanju do vrha prolaze kroz alpsko rastinje, polupustinju i močvarno područje. Većina ih kreće iz Mošija ili Aruše, a usponi obično traju od 5 do 8 dana, posle čega sledi spektakularan pogled na prostranstva Tanzanije i Kenije.
Već sam naziv ostrva Zanzibar zvuči dovoljno egzotično da bi privukao mase željne idiličnog tropskog odmora. Ako tome dodamo i činjenicu da na ostrvu vlada prava mešavina arapske, afričke i portugalske kulture, jasno je da se ne radi samo o plažama i suncu. Ostrvo je smešteno samo 35 kilometara od istočnoafričke obale, površine je 1.609 km², a zajedno s okolnim ostrvima, uključujući i ostrva Pemba i Mafia, ima oko milion stanovnika. Devedeset odsto populacije je muslimanske veroispovesti, ali na ostrvu nema verske netolerancije, kao ni kriminala. Ovde se proizvodi devet desetina svetske proizvodnje začina – karanfilčića, bibera, šafrana, kurkume, kardamona i biljaka od kojih se proizvode najpoznatiji svetski parfemi i kozmetika.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.